Praktijkgerichte Privacy Opleidingen

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (of AVG) bestaat al even, maar is niet altijd even duidelijk. Mensen willen zich best aan de privacywetgeving houden, maar belangrijke vraag is: hoe moeten ze dit eigenlijk doen? U snapt dat uw medewerkers daar hulp bij nodig hebben, training en kennisoverdracht. Maar vraag u eens af, is een e-learning voldoende?

Een e-learning of generieke training geeft een goede basis, maar pas daarna komen de vragen: wat betekenen die abstracte begrippen als ‘grondslag’, ‘verwerker’ of ‘privacy by design’ dan specifiek voor mijn werk? Wat moet ik doen, of juist laten? Wat bedoelden ze in die training eigenlijk met een DPIA, en hoe doe je dat eigenlijk… Mensen leren pas wat de Algemene Verordening Gegevensbescherming voor hun werk betekent als de vertaalslag wordt gemaakt naar de praktijk. Want de impact van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is verschillend voor de verschillende organisatieonderdelen. Uw HR-professionals hebben andere vragen dan Marketing. En ICT wil andere dingen weten dan uw beleidsafdeling.

VKA geeft in-company trainingen waarbij we met uw medewerkers kijken wat de invloed van de AVG is op hun werk. Door ons te verdiepen en in te leven in hun werk ontwikkelen we trainingen waarbij we zorgen dat het leuk en leerzaam wordt. Bijvoorbeeld door praktijksituaties na te bootsen, te oefenen en zoveel mogelijk zelf te ervaren. We stemmen iedere opleiding specifiek af op de doelgroep. Dan vraagt de voorbereiding iets meer inspanning, maar dit betaalt zich terug omdat het effect blijvend is. Een goede investering dus.

Tenslotte vinden we dat ons werk niet gedaan is, als iedereen na de training weer huiswaarts gaat. Want ook daarna komen er nieuwe vragen. VKA zorgt daarom voor opleidingen met nazorg. Hoe? Door onze blogs en podcasts, door onze AVG Toolkit App en door de opfris sessies die we aanbieden op onze online Academy voor professionele educatie. Maar indien gewenst ook door met behulp van coaching en periodieke opfrisdagen.

Opleiding Wpg

In Nederland werken ongeveer 24.000 Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) bij circa 1100 verschillende instanties. Vanaf 2019 is de Wet politiegegevens (Wpg) van toepassing geworden op de handhavings- en opsporingsactiviteiten van Boa’s. Daarnaast is er een externe en interne auditverplichting ingesteld op basis van het Besluit Wpg en de Regeling periodieke audits Wpg. Deze houdt in dat u vanaf dit jaar moet kunnen aantonen dat uw Boa’s in hun werk aan de privacy eisen voldoen!

In deze opleiding bereiden we uw organisatie voor op deze verplichting. Na één dag begrijpt u wat de audit verplichting voor u betekent, hoe het de werkzaamheden van de Boa’s raakt en hoe u zich op de audit kunt voorbereiden.

Meer lezen?

Onze privacy experts gaan graag met u in gesprek over onze praktijkgerichte privacy opleidingen

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Courtney Don

  • Vertel kort waarbij wij u kunnen helpen. Dan kunnen wij alvast de juiste persoon aan u koppelen.

In company-opfriscursus: privacy risico’s voorspellen

VKA denkt dat we uw privacy risico’s kunnen voorspellen. Hoe? Niet met een glazen bol of wichelroede, maar wel omdat we intussen zoveel privacy risico-analyses en DPIA’s hebben gedaan dat we exact signalen herkennen en daardoor privacy risico’s kunnen voorspellen. In één uur bent u helemaal bij en effectiever in het herkennen van mogelijke risico’s in uw organisatie. Uw medewerkers kunnen deze sessie volgen via Teams, comfortabel vanachter hun eigen bureau. Na afloop ontvangen zij een certificaat van deelname, waarop 1 CPE punt is vermeld.

In company opfriscursus: Hoera, een DPIA!

Een DPIA is natuurlijk een prachtig instrument om met de werkvloer te praten over concrete privacy risico’s. Maar haal je wel alles uit de DPIA, of wordt het gezien als een verplicht nummer? In deze bijdrage gaat Frank van Vonderen (auteur van ‘Hoera, een DPIA!’) met uw medewerkers in gesprek over hoe zij een DPIA uitvoeren. Met twee uur sparren weten uw medewerkers hoe zij zelf een DPIA kunnen aanpakken, hoe ze uitstekende resultaten behalen én hoe ze een DPIA leuk kunnen maken. Want dat kan echt! Uw medewerkers kunnen de sessie volgen via Teams, comfortabel vanachter uw eigen bureau. Het maximum aantal deelnemers voor deze sessie is 12. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat van deelname waarop 2 CPE-punten staan.

Opleidingen bij opdrachtgevers

Privacy awareness trainingen voor NVM

VKA heeft afdelingsspecifieke privacy awareness trainingen gegeven voor de medewerkers van het NVM-bureau. De inhoud van deze trainingen was hands-on met praktische adviezen waar medewerkers direct mee aan de slag kunnen en waarbij er genoeg ruimte was voor interactie en het stellen van vragen. 

De privacy awareness trainingen bestonden uit drie onderdelen. Het eerste deel van de training was een interactieve presentatie waarin de belangrijkste privacy principes zijn toegelicht. Tijdens het tweede gedeelte stond het thema ‘wat betekent de Algemene Verordening Gegevensbescherming voor mijn dagelijkse werk’ centraal. In het derde gedeelte van de training is het privacykader van de NVM toegelicht.   

Meer weten over de opleidingen? neem contact op!

Frank van Vonderen
De gemeente Enschede heeft wifisensoren geplaatst in de binnenstad om meer inzicht te krijgen in hoe mensen zich door de stad bewegen. Gevolg? Een flinke boete. Het ‘Besluit boete wifitracking Enschede’ heeft grote consequenties. Maar niet alleen voor gemeenten, maar ook voor tal van andere organisaties. Wat zijn de belangrijkste overwegingen van de AP? Wat betekent dit voor u in de praktijk?
Lees meer…
drs. Ed Baltussen RE CISM CISSP CIPP/E
Zo’n 1.100 verschillende instanties, waaronder gemeenten, inspectiediensten, de NS en Staatsbosbeheer, werken met Buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze instanties staan voor een nieuwe uitdaging op het gebied van privacy, de zogenaamde ‘Wpg-audit’. Wat is dat precies? Moet ik als organisatie dit zelf doen? Wanneer moet ik dat doen?
Lees meer…
Frank van Vonderen
Er gaat geen discussie voorbij over algoritmes, zonder dat ook het woord ‘discriminatie’ valt. Begrijpelijk, want er zijn intussen tal van vervelende voorbeelden bekend waar mensen veel hinder hebben van beslissingen die op basis van algoritmes worden gemaakt. Hoe kan je controle houden op discriminatie door algoritmes?
Lees meer…

Onze Privacy dienstverlening

Functionaris Gegevensbescherming

Ad interim Functionaris Gegevensbescherming of Privacy Officer.

Praktisch privacy advies

To the point en direct toepasbaar. Juridische vragen, organisatorische of ICT vragen? Kom maar op!

Data Protection Impact Assessment 

Goede én leuke DPIA’s waarmee je goed op privacy risico’s kunt sturen.

Wet politiegegevens (Wpg)

Gebruikt uw organisatie Boa’s? Dan moet u voldoen aan de Wet politiegegevens (Wpg)!

Praktijkgerichte Opleidingen

Wat betekent de privacywetgeving voor úw werk?

Project AVG

Doelgericht en efficiënt zorgen we ervoor dat uw organisatie voldoet aan de AVG-wetgeving.