Publicaties

Weer een audit!? Ja, de ‘Wpg-audit’

Privacy

Zo’n 1.100 verschillende instanties, waaronder gemeenten, inspectiediensten, de NS en Staatsbosbeheer, werken met Buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze instanties staan voor een nieuwe uitdaging op het gebied van privacy, de zogenaamde ‘Wpg-audit’. Wat is dat precies? Moet ik als organisatie dit zelf doen? Wanneer moet ik dat doen?

Lees meer over Weer een audit!? Ja, de ‘Wpg-audit’
drs. Ed Baltussen RE CISM CISSP CIPP/E

Vijf vragen en antwoorden over ISO 27701, dé veelbelovende privacy standaard

Privacy

In augustus 2019 is de ISO27701 gepubliceerd. Een internationale standaard voor privacy management. Dat klinkt veelbelovend. Kunnen we nu dan eindelijk ons laten certificeren op de AVG? Eigenlijk is het antwoord op die vraag zowel ‘ja’ als ‘nee’. Dat is geen duidelijk antwoord, in deze blog leggen we het uit!

Lees meer over Vijf vragen en antwoorden over ISO 27701, dé veelbelovende privacy standaard
ing. Martin Zinke CISM CIPM CIPP/E

4 tips om discriminatie door algoritmes te voorkomen

Privacy

Er gaat geen discussie voorbij over algoritmes, zonder dat ook het woord ‘discriminatie’ valt. Begrijpelijk, want er zijn intussen tal van vervelende voorbeelden bekend waar mensen veel hinder hebben van beslissingen die op basis van algoritmes worden gemaakt. Hoe kan je controle houden op discriminatie door algoritmes?

Lees meer over 4 tips om discriminatie door algoritmes te voorkomen
drs. Frank van Vonderen CIPM CGEIT CISA MSIT

Zo kun je met data de leefbaarheid verbeteren

Data & Digitalisering

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om prettig te kunnen wonen. De leefbaarheid in veel gemeenten staat echter onder druk. Het gebruik van data biedt kansen om de leefbaarheid te verbeteren, maar dit is nog lang geen gemeengoed. Christian Verhagen schreef een blog voor de website gebiedsontwikkeling.nu, waarin hij zijn uitlegt hoe wijkprofielen hierbij kunnen helpen.

Lees meer over Zo kun je met data de leefbaarheid verbeteren
Christian Verhagen MSc

Het hybride werken: alleen met vaardigheden komen we er niet

Hybride werken

Bij de implementatie van het hybride werken is vaak veel aandacht voor het trainen van vaardigheden. Met vallen en opstaan krijgt iedereen de basis onder de knie maar hoe nu verder? En beter? En waarom is er nog zoveel weerstand en blijven er nog zoveel mogelijkheden onbenut? We zochten het uit en zetten de conclusies op een rij.

Lees meer over Het hybride werken: alleen met vaardigheden komen we er niet
drs. Nico Verbeij