Publicaties

Clouddienstverlening belangrijkste pijler in de Digitale Business Strategie

Geen enkele organisatie kan meer zonder digitalisering van de primaire en ondersteunende werkprocessen. De technologieën en dienstverleningsmodellen van clouddiensten vormen daarbij een niet meer weg te denken bouwsteen. Door het omarmen van een Digitale Business Strategie (DBS) met clouddiensten als fundament, houden organisaties grip op de eigen ontwikkeling en worden kansen optimaal benut.

Lees meer over Clouddienstverlening belangrijkste pijler in de Digitale Business Strategie
ing. Ruud Boot MBA

Privacy boetes op grond van de AVG, mag het een onsje meer zijn? Of toch een onsje minder?

Privacy

Wanneer je niet aan de AVG voldoet kun je van de toezichthouder een boete krijgen. Wist je dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete op kan leggen van maximaal 20 miljoen euro (of 4% van de wereldwijde jaaromzet als dit cijfer hoger is)? Wil je weten hoe de AP de hoogte van die boetes bepaalt? Lees dan verder.

Lees meer over Privacy boetes op grond van de AVG, mag het een onsje meer zijn? Of toch een onsje minder?
mr. Melanie Nadorp

De 10 dingen die je wilt weten over de Wpg

Privacy

Voor het einde van dit jaar moet iedere organisatie die bijzondere opsporingsambtenaren (Boa’s) in dienst heeft of inhuurt, met een audit kunnen aantonen dat zij zich houdt aan de Wpg (Wet politiegegevens). Maar de Wpg, da’s toch ruwweg de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Nou… nee. In deze blog zet ik 10 kenmerkende verschillen op een rij.

Lees meer over De 10 dingen die je wilt weten over de Wpg
drs. Frank van Vonderen CIPM CGEIT CISA MSIT

5 Tips voor ambtenaren die durven toegeven dat ze niets van data weten – maar dat wel willen leren

Data & Digitalisering, Datagedreven werken

Datagedreven werken staat bij veel overheidsorganisaties hoog op de wensenlijst. Veel ambtenaren hebben echter geen verstand van data en wat ervoor nodig is om het voor de organisatie te laten werken. Wil je wel met data aan de slag, maar weet je niet hoe? Ik geef je vijf tips om de eerste stappen in de ontwikkeling van je datavaardigheid te nemen.

Lees meer over 5 Tips voor ambtenaren die durven toegeven dat ze niets van data weten - maar dat wel willen leren
Sara van der Laan

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Privacy

Wie heeft de beste privacy organisatie van het land? We leren met de SyRi-zaak, de discussies over de corona-app en ‘de Broedkamer’ bij de Belastingdienst dat de aandacht voor privacy belangrijker dan ooit is. Ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens stijgt het aantal klachten. Kortom, het goed inrichten van je privacy organisatie is belangrijker dan ooit! Benieuwd hoe dat moet? Lees de blog.

Lees meer over Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
mr. Marius van Rijswijk MBA

Zo ontwikkel je een eigen datastrategie

Data & Digitalisering

Bijna elke organisatie beschikt over grote hoeveelheden data en wil die data beter benutten. Ongeveer 90% van alle beschikbare data wordt echter niet gebruikt. Terwijl een groot deel van die data benut kan worden en kan bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Dat is een gemiste kans. Een goede datastrategie is daarom essentieel. Tanaquil Arduin en Christian Verhagen geven handvatten om tot een eigen datastrategie te komen.

Lees meer over Zo ontwikkel je een eigen datastrategie
Christian Verhagen MSc

Zo verdwaal je niet in een Random Forest

Artificial Intelligence

Er is veel maatschappelijk debat over het gebruik van algoritmes. De Algemene Rekenkamer roept in haar recente rapport daarom op tot demystificatie van deze technieken. In dit artikel legt Stefan de Blij uit hoe een Random Forest werkt, en hoe dat bijvoorbeeld van waarde kan zijn voor het onder controle brengen van de schuldenproblematiek door gemeenten.

Lees meer over Zo verdwaal je niet in een Random Forest
Stefan de Blij MSc MA