Publicaties

De 10 dingen die je wilt weten over de Wpg

Privacy

Voor het einde van dit jaar moet iedere organisatie die bijzondere opsporingsambtenaren (Boa’s) in dienst heeft of inhuurt, met een audit kunnen aantonen dat zij zich houdt aan de Wpg (Wet politiegegevens). Maar de Wpg, da’s toch ruwweg de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Nou… nee. In deze blog zet ik 10 kenmerkende verschillen op een rij.

Lees meer over De 10 dingen die je wilt weten over de Wpg
drs. Frank van Vonderen CIPM CGEIT CISA MSIT

5 Tips voor ambtenaren die durven toegeven dat ze niets van data weten – maar dat wel willen leren

Data & Digitalisering, Datagedreven werken

Datagedreven werken staat bij veel overheidsorganisaties hoog op de wensenlijst. Veel ambtenaren hebben echter geen verstand van data en wat ervoor nodig is om het voor de organisatie te laten werken. Wil je wel met data aan de slag, maar weet je niet hoe? Ik geef je vijf tips om de eerste stappen in de ontwikkeling van je datavaardigheid te nemen.

Lees meer over 5 Tips voor ambtenaren die durven toegeven dat ze niets van data weten - maar dat wel willen leren
Sara van der Laan

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Privacy

Wie heeft de beste privacy organisatie van het land? We leren met de SyRi-zaak, de discussies over de corona-app en ‘de Broedkamer’ bij de Belastingdienst dat de aandacht voor privacy belangrijker dan ooit is. Ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens stijgt het aantal klachten. Kortom, het goed inrichten van je privacy organisatie is belangrijker dan ooit! Benieuwd hoe dat moet? Lees de blog.

Lees meer over Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
mr. Marius van Rijswijk MBA

Zo ontwikkel je een eigen datastrategie

Data & Digitalisering

Bijna elke organisatie beschikt over grote hoeveelheden data en wil die data beter benutten. Ongeveer 90% van alle beschikbare data wordt echter niet gebruikt. Terwijl een groot deel van die data benut kan worden en kan bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Dat is een gemiste kans. Een goede datastrategie is daarom essentieel. Tanaquil Arduin en Christian Verhagen geven handvatten om tot een eigen datastrategie te komen.

Lees meer over Zo ontwikkel je een eigen datastrategie
Christian Verhagen MSc

Zo verdwaal je niet in een Random Forest

Artificial Intelligence

Er is veel maatschappelijk debat over het gebruik van algoritmes. De Algemene Rekenkamer roept in haar recente rapport daarom op tot demystificatie van deze technieken. In dit artikel legt Stefan de Blij uit hoe een Random Forest werkt, en hoe dat bijvoorbeeld van waarde kan zijn voor het onder controle brengen van de schuldenproblematiek door gemeenten.

Lees meer over Zo verdwaal je niet in een Random Forest
Stefan de Blij MSc MA

Algoritmes ‘in control’

Data & Digitalisering, Artificial Intelligence

De kwaliteit van het algoritme wordt niet alleen bepaald door het inhuren van knappe koppen die aan de slag gaan met nauwkeurige algoritmes. Ervaring leert dat er veel meer bij komt kijken. Sabine en Mariam delen belangrijke aandachtspunten met je, zodat jouw organisatie ‘in control’ blijft over de algoritmes.

Lees meer over Algoritmes ‘in control’
Sabine den Daas

VKA magazine: Innovatief besparen

IT strategie & Architectuur

In navolging van het CIO seminar ‘strategisch kostenmanagement’ hebben VKA collega’s afgelopen maanden gewerkt aan een heus online magazine. In het magazine ‘Innovatief besparen’ lees je alles over strategisch kostenmanagement. VKA collega’s interviewden Hessel Dikkers (NS), Marijn Fraanje (Den Haag) en Michiel Bijleveld (CCV) om te ontdekken hoe zij omgaan met kostenmanagement. Daarnaast vind je in het […]

Lees meer over VKA magazine: Innovatief besparen

Digitale transformatie bij de overheid helpt vooral de overheid; waar is de burger?

Sourcing & Regie

Digitale transformatie staat hoog op de digitale agenda van de overheid ‘NL Digibeter’. Maar over de impact ervan op de dienstverlening van de overheid aan burgers lezen we nog weinig. Hoe zorg je er voor dat digitale transformatie het leven van de burger makkelijker maakt? Staat de mens of staan de overheidsregels centraal?

Lees meer over Digitale transformatie bij de overheid helpt vooral de overheid; waar is de burger?
drs. Joep Janssen RE MIM

Wifisensoren! Think Twice …

Privacy

De gemeente Enschede heeft wifisensoren geplaatst in de binnenstad om meer inzicht te krijgen in hoe mensen zich door de stad bewegen. Gevolg? Een flinke boete. Het ‘Besluit boete wifitracking Enschede’ heeft grote consequenties. Maar niet alleen voor gemeenten, maar ook voor tal van andere organisaties. Wat zijn de belangrijkste overwegingen van de AP? Wat betekent dit voor u in de praktijk?

Lees meer over Wifisensoren! Think Twice …
mr. Marius van Rijswijk MBA