Wet politiegegevens (Wpg)

Alle organisaties die gebruik maken van Boa’s moeten voldoen aan de Wet politiegegevens (Wpg). Sinds 2019 vallen de gegevens die Boa’s verwerken als opsporingsambtenaar, onder deze Wpg. In de Wpg worden eisen gesteld aan de verwerking van politiegegevens om misbruik tegen te gaan en de privacy van burgers te waarborgen. Daarnaast volgt uit de Wpg een audit verplichting voor die organisaties.

De eerste externe Wpg-audit moet in 2021 zijn uitgevoerd door een geregistreerde IT Auditor (RE). Daarna moet de externe Wpg-audit elke vier jaar herhaald worden. Ook zul je de resultaten uit deze audit moeten delen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Doe je dat niet, dan kan de toezichthouder handhavend optreden. De Wpg verplicht overigens ook om jaarlijks een interne privacy audit te laten uitvoeren.

VKA helpt! Door het met u voorbereiden en uitvoeren van de interne audit of met het uitvoeren van de externe audit. Geïnteresseerd in onze hulp? Neem contact op met Melanie Nadorp via melanie.nadorp@vka.nl.

Meer weten over de Wpg audit? Lees onze blogs hieronder.

Volg een basistraining Wpg bij Gladwell: https://www.gladwell.nl/training/basis-training-wet-politiegegevens-wpg of vraag de Praktijkgids Wpg aan via info@vka.nl.

Onze privacy experts gaan graag met u in gesprek over de verwerking van politiegegevens in uw organisatie.

Benieuwd hoe onze experts te werk gaan? Via onderstaande contactgegevens kunt u met mij contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Frank van Vonderen

Zo’n 1.100 verschillende instanties, waaronder gemeenten, inspectiediensten, de NS en Staatsbosbeheer, werken met Buitengewoon opsporingsambtenaren. Deze instanties staan voor een nieuwe uitdaging op het gebied van privacy, de zogenaamde ‘Wpg-audit’. Wat is dat precies? Moet ik als organisatie dit zelf doen? Wanneer moet ik dat doen?
Lees meer…
Frank van Vonderen
Voor het einde van dit jaar moet iedere organisatie die bijzondere opsporingsambtenaren (Boa’s) in dienst heeft of inhuurt, met een audit kunnen aantonen dat zij zich houdt aan de Wpg (Wet politiegegevens). Maar de Wpg, da’s toch ruwweg de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Nou… nee. In deze blog zet ik 10 kenmerkende verschillen op een rij.
Lees meer…
Je zult in deze tijd Buitengewoon opsporingsambtenaar bij bijvoorbeeld een gemeente of waterschap zijn. Niet alleen moet je je dan houden aan de AVG, maar ook aan de Wet politiegegevens, of toch niet? Hoe zit dat nu eigenlijk precies?
Lees meer…

Martin Zinke

Geen items gevonden

Marc Hennen