Wet politiegegevens (Wpg)

Alle organisaties die gebruik maken van Boa’s moeten voldoen aan de Wet politiegegevens (Wpg). Sinds 2019 vallen de gegevens die Boa’s verwerken als opsporingsambtenaar, onder deze Wpg. In de Wpg worden eisen gesteld aan de verwerking van politiegegevens om misbruik tegen te gaan en de privacy van burgers te waarborgen. Daarnaast volgt uit de Wpg een audit verplichting voor die organisaties.

De eerste externe Wpg-audit moet in 2021 zijn uitgevoerd door een geregistreerde IT Auditor (RE). Daarna moet de externe Wpg-audit elke vier jaar herhaald worden. Ook zul je de resultaten uit deze audit moeten delen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Doe je dat niet, dan kan de toezichthouder handhavend optreden. De Wpg verplicht overigens ook om jaarlijks een interne privacy audit te laten uitvoeren.

VKA helpt! Door het met u voorbereiden en uitvoeren van de interne audit of met het uitvoeren van de externe audit. Geïnteresseerd in onze hulp? Neem contact op met Frank van Vonderen via frank.vanvonderen@vka.nl.

Meer weten over de Wpg audit? Lees onze blogs hieronder.

Volg een basistraining Wpg bij Gladwell: https://www.gladwell.nl/training/basis-training-wet-politiegegevens-wpg of vraag de Praktijkgids Wpg aan via info@vka.nl.

Onze privacy experts gaan graag met u in gesprek over de verwerking van politiegegevens in uw organisatie.

Benieuwd hoe onze experts te werk gaan? Via onderstaande contactgegevens kunt u met mij contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

Frank van Vonderen

  • Vertel kort waarbij wij u kunnen helpen. Dan kunnen wij alvast de juiste persoon aan u koppelen.
Steven Kant
De Wet Politiegegevens (Wpg). Een privacy wet, evenals de AVG, maar dan nét wat anders. Ook de Wpg kent de rol van een Functionaris Gegevensbescherming (FG), maar deze verschilt op een aantal punten van de FG rol in de AVG. Steven Kant komt in zijn werk geregeld misverstanden tegen over deze zogenaamde Wpg-FG. Hieronder bespreekt hij daarom 6 zaken die je wilt weten over de Wpg-FG.
Lees meer…
Frank van Vonderen
Voor het einde van dit jaar moet iedere organisatie die bijzondere opsporingsambtenaren (Boa’s) in dienst heeft of inhuurt, met een audit kunnen aantonen dat zij zich houdt aan de Wpg (Wet politiegegevens). Maar de Wpg, da’s toch ruwweg de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming? Nou… nee. In deze blog zet ik 10 kenmerkende verschillen op een rij.
Lees meer…

Onze Privacy dienstverlening

Functionaris Gegevensbescherming

Ad interim Functionaris Gegevensbescherming of Privacy Officer.

Praktisch privacy advies

To the point en direct toepasbaar. Juridische vragen, organisatorische of ICT vragen? Kom maar op!

Data Protection Impact Assessment 

Goede én leuke DPIA’s waarmee je goed op privacy risico’s kunt sturen.

Wet politiegegevens (Wpg)

Gebruikt uw organisatie Boa’s? Dan moet u voldoen aan de Wet politiegegevens (Wpg)!

Praktijkgerichte Opleidingen

Wat betekent de privacywetgeving voor úw werk?

Project AVG

Doelgericht en efficiënt zorgen we ervoor dat uw organisatie voldoet aan de AVG-wetgeving.