Data, Privacy & Ethiek

Verstedelijking, digitalisering en hogere mobiliteit. De infrastructuur en leefbaarheid van onze omgeving komen steeds meer onder druk te staan. Technologie wordt gezien als dé oplossing voor deze problemen: Smart Cities! Dubai, Singapore, China, zij lopen voorop als het gaat om Smart City technologie. Als Nederland willen we natuurlijk niet achterlopen, dus volgen we wat daar gebeurt met grote belangstelling. Maar bestaat er wel een one-size fits-all Smart City technologie? Waar moet je specifiek rekening mee houden als je met data aan de slag wilt? En met welke ethische dilemma’s krijg je mogelijk te maken?

Bij het toepassen van nieuwe technologie heb je vrijwel altijd te maken met de drie-eenheid: Data, Privacy & Ethiek.


VKA kan helpen om Smart City toepassingen, maar ook andere dataprojecten, te ontwikkelen op een manier die recht doet aan de verantwoordelijkheid van een betrouwbare overheid. Wij hebben hiervoor een aantal werkvormen en instrumenten ontwikkeld, die we graag met je delen. Deze instrumenten helpen om (ethische) keuzes te objectiveren en te onderbouwen.

Wil je meer informatie?

Download de factsheet ‘Data Privacy & Ethiek’


Benchmark ‘Datagedreven werken’

De transitie naar een datagedreven organisatie is niet gemakkelijk en vraagt om andere investeringen dan alleen op het gebied van technologie en data. De taaiheid zit in de implementatie: hoe krijg je de organisatie mee en hoe realiseer je dat er daadwerkelijk datagedreven wordt gewerkt?

Om inzicht te bieden in hoeverre organisaties zich identificeren met datagedreven werken, hoe dit zich uit en waar zij tegen aan lopen, hebben we de Benchmark ‘Datagedreven werken & AI’ ontwikkeld. Na het invullen van de benchmark ontvangt u een rapport waarin te zien is waar uw organisatie staat op de volgende thema’s:

· de ‘datavolwassenheid’ van de organisaties;

· hoe uw organisatie zich verhoudt tot andere (binnen en tussen verschillende sectoren);

· welke stappen organisaties kunnen zetten richting een volgend niveau van datagedreven werken.

Vul de benchmark (kosteloos) in.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over ‘data, privacy & ethiek’ of ben je benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen?

Stuur ons een berichtje, dan gaan we vrijblijvend in gesprek!

Dorus-Jan ten Boom

Dorus-Jan ten Boom
Als de Toeslagenaffaire, de SyRI-zaak en de zorgen om de corona app ons iets duidelijk hebben gemaakt, dan is het wel dat slimme dingen doen met data niet altijd verstandig is. Aandacht voor de wereld om je heen blijkt minstens even belangrijk als aandacht voor je algoritme. Schiet je hierin te kort, dan kun je op grote maatschappelijke weerstand stuiten. Ook al werkt de techniek nog zo goed, je moet altijd kunnen uitleggen hoe je ervoor gaat zorgen dat je toepassing niet tot onwenselijke uitkomsten gaat leiden. Kortom: wat je maakt moet niet alleen gaan vliegen, maar ook landen. Maar hoe pak je dat aan?
Lees meer…
Frank van Vonderen
Data en privacy zijn relatief nieuwe vakgebieden, en dat zorgt soms voor wrijving. Want het ‘territorium’ van data lijkt op het eerste oog wel eens ten koste te gaan van het privacy territorium. Frank pleit voor verbinding tussen data-, en privacy professionals.
Lees meer…
De podcast voor datagedreven organisaties, met inspirerende verhalen over data, algoritmes en artificiële intelligentie (AI) in de publieke sector. In 20 minuten wordt u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van data en hoort u hoe overheden data en technologie inzetten bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.
Lees meer…