Kiest u voor agile of architectuur?

Iteratief werken. In kleine stapjes vooruit. Uiteraard biedt dit veel voordelen. Het laten ontstaan van nieuwe informatievoorziening, het ontstaan van software in scrum teams, geen grote staf nodig die ideeën uitwerkt in een ivoren toren… het lijkt aanlokkelijk. 

En dat is het ook. Maar er is ook een keerzijde. Hoe dan om te gaan met de planning? Die programma’s van eisen waren toch een prima controle-instrument richting de leverancier? Die blauwdruk architectuur toch een mooi middel om te checken of het een beetje de goede kant op beweegt? De ontwerpen toch goed om softwareontwikkelaars de juiste software te laten ontwikkelen? De jaarplannen en informatieplannen toch prima om goed doordacht de investeringen te plegen. En we hebben toch ook onze jaarlijkse vastgestelde begroting?

Werken onder architectuur en de inzet van de genoemde instrumenten heeft natuurlijk zijn goede kanten. Net zoals agile werken veel voordelen biedt. Maar wat te kiezen? 

VKA is van mening dat het draait om duidelijke keuzes maken. De keuze verschilt vaak per organisatie en de doelstellingen die u heeft. Die keuze kan behoorlijk zwart/wit zijn, maar soms ook zeer genuanceerd liggen. Denk maar eens aan architectuurkaders meegeven die duidelijk stellen waar je naar toe wilt groeien, zonder in alle details voorschrijvend te zijn. Of een IT-strategie die ruimte geeft aan de doorontwikkeling zonder jezelf helemaal vast te zetten in jaarlijkse budgetten of jaarplannen. 

VKA helpt bestuurders en CIO’s met onze ervaring en kennis om de juiste keuze te maken. We brengen het beste van beide einden daadwerkelijk bij elkaar, of adviseren in een duidelijke keuze. Uiteraard afhankelijk van uw situatie. 

Zo helpen we bloedbank Sanquin met een gecontroleerde transformatie in haar IT door deze transformatie te plannen en onder architectuur uit te denken. We stellen architectuurdocumenten op, komen met verbetervoorstellen die planmatig worden uitgewerkt en opgepakt. Zo behoudt Sanquin stevig de grip op alle wijzigingen in haar IT en loopt de functie van de bloedbank goed door. 

Bol.com is bij uitstek een organisatie waarin Agile werken voorop staat. Een snelle wijziging aan de site door toepassing van nieuwe technologie, veranderende klantwensen, veranderende locaties, een nieuw business model: Bol.com speelt zeer snel in op veranderingen. Om deze agile manier van werken te faciliteren helpt VKA bij Bol.com met de implementatie van portfolio management. Zo maken we het mogelijk om alle snelle, iteratieve veranderingen te stroomlijnen zodat Bol.com maximaal rendement kan halen uit de aanpassingen die ze doet.

Welke keuze maakt u? Kies kundig. VKA


Voor welke keuze staat u?

Wij maken kiezen mogelijk. Juist als het moeilijke keuzes zijn.

Neem contact met mij op om vrijblijvend van gedachten te wisselen over uw dilemma.

Wilbert Enserink MBA

Neem contact met mij op

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op om uw dilemma te bespreken.