Kiest u voor mens of ICT?

Een dilemma waar u wellicht ook steeds vaker voor komt te staan. ‘Dankzij’ ICT kunnen processen en werkzaamheden die eerder door mensen uitgevoerd werden, nu door ICT gedaan worden. Handig, toch? Waarom wringt hier dan toch iets? Wanneer kiest u nu voor de mogelijkheden van ICT als dit gevolgen heeft voor mensen, úw mensen?

Wij steunen sinds een paar jaar Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Patricia Vermeulen (CEO Amref Flying Doctors NL) vertelt hoe Amref deze keuze heeft gemaakt: ‘Als ‘flying doctors’ gebruikten we traditioneel vliegtuigen om zorgverleners naar afgelegen gebieden in Afrika te brengen. Maar tegenwoordig heeft ICT de vliegtuigen grotendeels vervangen. Door middel van mobile learning leiden we nu lokale zorgverleners in Afrika op. Ook bieden wij hen informatie en advies via hun mobiel. En kunnen we snel belangrijke informatie delen, bijvoorbeeld als er een epidemie uitbreekt. 

Wij hebben door de keuze voor ICT grote veranderingen moeten doorvoeren, maar kunnen nu veel beter de bevolkingsgroepen bereiken die de zorg het hardst nodig hebben.’

Wij zijn trots dat we Amref adviseren over het gebruik van technologie, zoalsde keuze voor malariadiagnose met ICT. Door het opstellen van een businesscase voor de samenwerking hebben we inzicht gegeven in de belangrijkste afwegingen én consequenties. We hebben daarmee Amref keuzevaardig gemaakt. Dit betekent niet dat ICT altijd de juiste keuze is. Wij hebben in talloze adviesopdrachten, waarbij de keuze voor Mens of ICT een rol speelt, geleerd dat het antwoord altijd afhangt van de specifieke situatie. En nu steeds meer organisatie Artificial Intelligence overwegen, lopen zij steeds vaker tegen dit dilemma aan.

Voor Amref was ICT de juiste keuze. Mens en ICT gaan daar succesvol hand in hand. Sterker nog: ICT heeft een grote positieve impact op de mensen in Afrika. Maar wellicht is de keuze in uw organisatie niet zo vanzelfsprekend als dat voor Amref het geval was. U zult een goede afweging moeten maken van de consequenties die een keuze voor mens of ICT voor uw organisatie heeft. Consequenties zoals investeren en reorganiseren bij de keuze voor ICT of werven en opleiden bij de keuze voor mens. 

Welke keuze maakt u? Kies kundig. VKA

Voor welke keuze staat u?

Wij maken kiezen mogelijk. Juist als het moeilijke keuzes zijn.

Neem contact met mij op om vrijblijvend van gedachten te wisselen over uw dilemma.

Arjan van Venrooy

Neem contact met mij op

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op om uw dilemma te bespreken.

AMREF flying doctors