Europe Office Podcast

De Europe Office Podcast is dé podcast over Europa en de Nederlandse overheid. In deze podcast gaan we in gesprek met experts en betrokkenen over de digitale ambities van Europa, duurzaamheid en andere actuele Europese ontwikkelingen die van belang zijn voor Nederland. Deze podcast is een initiatief van het Europe Office, een samenwerking tussen Verdonck, Klooster & Associates (VKA) en INSPIR8ION.

Volg ons ook via Spotify of Soundcloud!

#02 Impact van nieuwe EU-wetten op gemeenten en het Rijk

Met: Frank van Gameren (VKA/Europe Office), Arthur Dallau (INSPIR8ION/Europe Office), Robert Dijksterhuis (BZK) en Robin van Leijen (Aedes)

In Nederland krijgen we niet alleen te maken met de wetgeving uit de Digital Decade maar ook met de Green Deal. Zeker op het gebied van bouwen en wonen komen deze beleidspakketten bij elkaar. Hoe goed is Nederland eigenlijk bezig met het verduurzamen van de bouw en welke uitdagingen zijn er? In deze podcast gaan we in gesprek met Robert Dijksterhuis (BZK) en Robin van Leijen (Aedes), twee experts die in Europa actief het Nederlandse geluid verkondigen en de ontwikkelingen op de voet volgen.

#01 Impact van nieuwe EU-wetten op gemeenten en het Rijk

Met: Christian Verhagen (VKA/Europe Office), Arthur Dallau (INSPIR8ION/Europe Office), Sophie van Velzen (VNG) en Marieke van Putten (BZK)

Tussen nu en 2026 krijgen alle Nederlandse overheden te maken met nieuwe Europese wetgeving als onderdeel van de Digital Decade. VNG deed recent onderzoek naar de samenhang van deze wetten en duidt de impact voor gemeenten. In deze podcast gaan we in gesprek over dit onderzoek, de noodzaak van interbestuurlijke samenwerking en het Europe Office. Dit doen we met twee ervaren experts, Sophie van Velzen (VNG) en Marieke van Putten (BZK).