Lees meer over: Privacy


Decembertips voor privacy

We zijn weer hard op weg naar Sinterklaas de donkere dagen voor kerst. Tijd om terug te kijken, melancholiek te worden en goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Daarom ook maar wat decembertips voor privacy!

Ga niet zwarte pieten over privacy , maak samen met leveranciers en ketenpartners goede en zakelijke afspraken over privacy, gegevensbescherming en de omgang met datalekken. Zorg ook dat je regelmatig met elkaar bespreekt of de afspraken nog actueel zijn.

Wees voorbereid op uitglijders als je over het dak gaat, informatie is er om te gebruiken en hoewel je er alles aan doet om datalekken te voorkomen, kan het voorkomen dat er iets fout gaat. Zorg dat je als organisatie bent voorbereid met een protocol voor datalekken en zorg dat je medewerkers weten waar ze datalekken moeten melden.

Zorg net als Sinterklaas voor het grote rode boek, want iedere organisatie wordt geacht inzicht te hebben in de persoonsgegevens die zij gebruikt. Houd dit dan ook goed bij.

Zet niet alleen een piek op je kerstboom, maar versier ‘m helemaal. Het aanstellen van een privacy officer is een mooie, nuttige en soms ook verplichte stap, maar een privacy officer is niet de enige die kan zorgen voor de bescherming van persoonsgegevens. Ook directie, HR, ICT’ers, inkopers en alle andere medewerkers dragen moeten hun steentje bijdragen.

De decembermaand is druk. Het organiseren geeft vaak een boel gedoe, maar als je bij elkaar zit is het toch altijd weer gezellig. Er zijn maar weinig organisaties die Privacy oppakken omdat het gezellig is. Natuurlijk behoort de bescherming van persoonsgegevens bij je verantwoordelijkheid als organisatie, maar het is allemaal niet erg concreet en om iets te moeten doen omdat de boetes zo hoog zijn is niet echt constructief. Dat klopt allemaal, maar het goede nieuws is dat met een goede bescherming van de privacy je ook recht doet aan het vertrouwen wat jouw klant in jouw organisatie heeft. 

En daar doe je het toch óók voor? Een mooie gedachte om in januari verder op door te gaan!