Lees meer over: Data & Digitalisering of Datagedreven werken


5 Tips voor ambtenaren die durven toegeven dat ze niets van data weten – maar dat wel willen leren

Datagedreven werken staat bij veel overheidsorganisaties hoog op de wensenlijst. De potentie van data om waarde toe te voegen aan dienstverlening en in processen wordt breed onderkend en de spreekwoordelijke handen jeuken om hiermee aan de slag te gaan. Maar eerlijk is eerlijk, de meeste ambtenaren hebben geen verstand van data en wat ervoor nodig is om data voor de organisatie te laten werken. En dat terwijl een zekere basis wat betreft datavaardigheid essentieel is om deze stap als organisatie te willen nemen. Wil je met data aan de slag, maar weet je niet hoe? Ik geef je vijf tips om de eerste stappen in de ontwikkeling van je datavaardigheid te nemen.

Tip 1. Met de billen bloot
Om iets nieuws te kunnen leren zul je in ieder geval eerst aan jezelf moeten toegeven dat je datavaardigheid te wensen overlaat. Maak een inschatting op welke gebieden je in je werk te maken hebt met data of hoe datagebruik je werk kan verbeteren. Zet vervolgens op een rij welke kennis en vaardigheden je mist, hoe basic of complex ze ook zijn. Maak dan een selectie van welke punten je aan wilt pakken en onderscheidt de ‘Eisen’ van de ‘Wensen’.

Tip 2. Zoek een buddy
In de hectiek van je dagdagelijks werk zal je quest tegen ‘databetisme’ mogelijk snel naar de achtergrond verdwijnen als alleen jijzelf er vanaf weet. Zoek daarom een buddy, bijvoorbeeld een collega die zijn of haar datavaardigheden ook wil bijspijkeren, voor die stok achter de deur en extra motivatie. Maak afspraken met elkaar over jullie vorderingen en neem regelmatig de tijd deze samen door te nemen.

Tip 3. Gebruik een al uitgevonden wiel
Je bent niet de eerste die over data wil leren. Neem daarom zoveel mogelijk de gebaande paden en gebruik wat al voor handen is. Het aanbod om te leren over data en digitale middelen is enorm. Gratis tutorials en cursussen zijn online te vinden (kijk vooral ook op Youtube). Daarbij wordt zowel binnen als buiten overheidsland een breed scala aan cursussen en opleidingen aangeboden op verschillende gebieden. Pak je eisen- en wensenlijst erbij en zoek uit wat voor jou relevant is.

Tip 4. Stoppen met verbloemen
Ontneem jezelf niet de potentiële leermomenten die zich tijdens je werk voordoen. Als je met data te maken hebt, op welke manier dan ook, zul je onderdelen soms niet begrijpen. Een valkuil is dit te verbloemen of het van je af te schuiven. Doe dit niet, want je struikelpunten zijn juist je leermomenten. Als jij eigenaarschap toont door uit te zoeken of na te vragen hoe iets werkt, ben je zelf in de regie over je leerproces. Je zult merken dat het dan veel sneller gaat!

Tip 5. Kom van je eiland af
Data worden in toenemende mate ingezet voor inzicht in processen en voor zowel de vorming als de uitvoering van beleid. De meerwaarde van jouw vergrote datavaardigheid kan zich op verschillende gebieden voordoen, maar zal ongetwijfeld raken aan een verbeterde vertaalslag tussen wat jij doet in woorden en wat collega’s doen in code. Onderzoek daarom waar andere collega’s bij gebaat zijn of wat hen juist moeilijkheden oplevert. Zo kun jij vaststellen wat jij kunt doen om de aansluiting te verbeteren.

Benieuwd hoe het is gesteld met de datavaardigheid in jouw organisatie? Of wil je gewoon even sparren? Bel me gerust.