VKA heeft met Schiphol Telematics een aanbesteding uitgevoerd om een leverancier met een oplossing te selecteren

Nieuw zicht op de netwerk- en telecominfrastructuur van Schiphol

Integratie en migratie van de verouderde netwerkadministratie applicaties

Schiphol Telematics (ST) is dé onafhankelijke telecomoperator voor met name Aviation bedrijven op en rond de luchthaven Schiphol. ST beheert een uitgebreid netwerk aan kabels en verbindingen. Het netwerk bestaat uit ruim 102.000 kabels en 1.700.000 lassen, verbonden via 224.000 stuks apparatuur, verspreid over ruim 8.200 locaties op Schiphol.

ST ondersteunde haar primaire processen met een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem, dat deels uit maatwerk bestond en aan het einde van haar levenscyclus zat. Daarom is de strategische beslissing genomen om het oude ERP-systeem te vervangen door standaard applicaties (voor CRM, Service Management, facturatie, etc) die met elkaar te koppelen zijn en aansluiten op de tooling die door de rest van de Schipholgroep wordt gebruikt. Bedrijfsprocessen maken dan gebruik van één of meerdere van deze standaard applicaties, die onderling elkaars informatie uitwisselen en gebruiken.  

Het oude ERP-systeem bevatte ook de netwerkadministratie van ST. Hierin stond infrastructuur brede informatie (van kabels tot datacenters), die van belang is voor de continuïteit en effectiviteit van het gebruik van de luchthaven.

Foto R. Cremers


Uitdaging bij het gebruik van de netwerkadministratie was dat veel informatie was opgeslagen in onderliggende tekeningen, waardoor bij gebruik erg veel domeinkennis om de hoek kwam kijken om de tekeningen goed te interpreteren.

ST heeft VKA gevraagd haar te ondersteunen bij de selectie, verwerving, implementatie en migratie van een nieuwe oplossing voor de netwerkadministratie in de rol van Solution Architect. Gedurende het traject is deze rol overgegaan naar de rol van Product Owner.

ST had de ambitie om de netwerkadministratie over te brengen naar een nieuw standaard pakket, bij voorkeur in de Cloud en met zo min mogelijk maatwerk. VKA heeft met ST een aanbesteding (volgens Best Value Procurement) uitgevoerd om een leverancier met een oplossing te selecteren.

De door VKA begeleide migratie verliep zeer beheerst, en is gebruikt om de ongestructureerde informatie uit het oude systeem (Autocad tekeningen etc.) in het nieuwe systeem als gestructureerde data op te slaan. Dit heeft als belangrijk voordeel dat het nieuwe netwerkadministratie systeem minder domeinspecifieke kennis vergt. Er zijn tools ontwikkeld die helpen om de dataexport uit het oude ERP-systeem te automatiseren, en te converteren naar gestructureerde data voor de import in de nieuwe oplossing.

ST heeft met de nieuwe oplossing voor de netwerkadministratie bereikt dat:

  • Er minder domeinkennis nodig is om de netwerkadministratie te raadplegen.
  • Informatie niet meer in tekeningen is opgeslagen, maar integraal in een netwerkdatabase en netwerktopologie met elkaar verbonden is.
  • ST minder beheerlast heeft, zo regelt de leverancier de infrastructuur, updates, upgrades, etc.
  • De netwerkadministratie in de toekomst ook mobiel benaderbaar is.
  • De primaire processen van ST ondersteund worden door moderne oplossingen.

Neem voor meer informatie contact op met Gregor Hendrikse.