Zomerdirecteur: een frisse wind

Bijna drie weken was ik zomerdirecteur van VKA. Best spannend voor een adviseur zonder bestuurlijke ervaring. Ik kreeg namelijk alle verantwoordelijkheden die de vaste directie normaal heeft: offertes beoordelen, uitgaven goedkeuren, sollicitanten spreken en alle onverwachte zaken oplossen die op de directie van een advieskantoor af kunnen komen. Hierbij wil ik terugblikken op hoe ik deze tijdelijke functie heb ervaren.

Ondanks dat ik er helaas niet rijker op geworden ben en het me niet gelukt is om een directieauto te bestellen, biedt de functie van zomerdirecteur tal van voordelen. Zo brengen mensen je graag een kopje koffie en gaan deuren letterlijk voor je open. Maar wat heeft het mij en VKA opgeleverd voor de langere termijn?

Frisse wind mag best hard waaien

Wat begon als een klein ideetje over meer bewegen, groeide al snel uit tot het thema ‘Fit for Purpose’ en bijhorende berg aan initiatieven. Bijdragen aan de gezondheid en de bevlogenheid van de medewerkers van VKA bleek niet alleen mijn hart sneller te doen kloppen. Ook onder de medewerkers zelf bleek dit thema gewaardeerd. Met iedere nieuwe actie werd het thema populairder als gespreksonderwerp bij de koffiemachine.

Wat mij opviel was dat iedereen een eigen voorkeur had. De een werd vooral blij van de actieve manier van werken door de sta-bureaus en deskbikes, de ander juist van de paar minuutjes ontspannen in de massagestoel. Wat zeker is: het thema is gaan leven en laat mijn collega’s waarschijnlijk – hopelijk – niet snel meer los. Missie 1 voor mij geslaagd!

Ieder gesprek levert iets op

Naast het resultaat dat men meer bezig is met fit en gezond zijn, heeft het ook iets anders moois opgeleverd. Veel collega’s deelden hun eigen manieren om zich fit en gelukkig te voelen, en gaven aan het inspirerend te vinden om nieuwe dingen te proberen en buiten hun comfortzone te treden.

Ook tijdens de workshop Energie in Ontwikkeling (door Couleur Locale) bleek de kracht van met elkaar praten. Gewoonlijk praten wij vaak over de inhoud van het werk en tijdens de lunch over auto’s (we zijn tenslotte consultants). Nu werd er gesproken over de dingen waar je energie op verliest en echt energie van krijgt. De herkenning en het gevoel van openheid alleen al leverde goede energie op.

De inzet waarmee men aan deze nieuwe – en voor sommigen ongemakkelijke – activiteiten mee deed vind ik erg mooi. Ik geloof ook dat deze oprechte interesse in je collega’s je werk leuker en de organisatie beter maakt.

Mijn droombaan?

Ook voor mijzelf waren deze weken leerzaam. Ik heb geleerd dat de grote verantwoordelijkheid die bij deze functie hoort, niet leidt tot grote onzekerheid. Zelf keuzes maken en beslissingen nemen maakte mij daadkrachtig en gaf mij een groter gevoel van zelfverzekerdheid. Dan volgt natuurlijk de vraag: wat betekent dit voor mijn ambities? Ambieer ik een vaste rol als directeur?

Ik heb gemerkt dat ik met het thema ‘Fit for purpose’ een project ben gestart, waar ik vol passie mee aan de slag ging. Ik heb veel nagedacht over hoe dit een vervolg kan krijgen in de toekomst en een vast onderwerp van gesprek blijft. Ik heb gesproken met allerlei bestaande en nieuwe relaties van VKA die aan het thema bij kunnen dragen. Hiermee ben ik gestart met een eerste opzet voor een plan van aanpak.

Kortom, ik heb gedaan waar ik het meeste energie van krijg: ik ben aan de slag gegaan met een advies en heb voorgesteld dit als projectleider verder op te pakken. Ik voel mij helemaal Fit for Purpose in de rol van adviseur.