Nederland wereldwijd koploper op het gebied van A.I.?!

Tenminste dat is wat vooraanstaande beleidsmakers willen bereiken. Zij stellen voor honderden miljoenen euro’s te investeren in verschillende initiatieven op het gebied van A.I. binnen Nederland. Daarnaast voegen Nederlandse universiteiten een duit in het zakje, zoals de TU/Eindhoven. Zij gaan € 100 miljoen investeren in een eigen AI-instituut, waarbij 50 extra onderzoeksposities vrijkomen.

Tegenover de jaarlijkse investeringen van grootmachten China en VS van $30 miljard, is de €100 miljoen een druppel op een gloeiende plaat. China en de VS investeren ieder jaarlijks $30 miljard. Waarbij de Chinese staat de grootste investeerder is en de ambitie heeft uitgesproken in 2030 koploper te zijn op zowel kennis- als toepassingsgebied. In de V.S. investeren voornamelijk bedrijven en instellingen, zoals MIT, Google, Microsoft, Amazon, máár ook het Pentagon, en in het bijzonder DARPA. Deze defensieorganisatie investeert jaarlijks alleen al $2 miljard.

Van de EU gezamenlijk zijn geen totale bedragen bekend, wel is bekend dat er relatief weinig en zeer versnipperd wordt geïnvesteerd. Zélfs voor landen als Duitsland (geschatte investeringen €3 miljard) en Frankrijk (geschatte investeringen €1,5 miljard) is het moeilijk een koppositie te verwerven. Kortom voor een landje als Nederland is het onmogelijk om koploper te worden en zelfs op Europees niveau lopen we achter de feiten aan. Om de achterstand niet ver te laten oplopen kunnen we niet anders dan Europees samenwerken.

De komende maanden brengt het Nederlands kabinet een strategisch actieplan A.I. uit. Ik kijk ernaar uit om het plan te lezen. Persoonlijk hoop ik hierin terug te lezen dat Nederland gaat inzetten op Europese samenwerking op het gebied van A.I.. Daarnaast hoop ik dat Nederland gaat inzetten op het uitblinken in A.I.-niches, zoals herkenning van beeld, taal, tekst, video & geluid én ethische aspecten van A.I.. Vergelijkbaar met hoe wij in de jaren ‘50 en ‘60 de deltawerken hebben opgezet en deze kennis en kunde nu vermarkten. Laten we op het gebied van A.I. het voorbeeld van waterbeheer volgen. Door op specifieke A.I.-toepassingen een wereldspeler te worden!