Publicaties

Deze AVG grondslagen hoor ik vaak, maar bestaan écht niet…

Privacy

Wie persoonsgegevens wil verwerken, moet zich aan de privacy wetgeving (AVG) houden. En deze wet stelt dat als je persoonsgegevens wilt verwerken, dat dit alleen kan als je beschikt over een grondslag. Wat de 6 grondslagen zijn kan je hier lezen. Maar in de praktijk kom ik ook andere grondslagen tegen die misschien best logisch […]

Lees meer over Deze AVG grondslagen hoor ik vaak, maar bestaan écht niet…
drs. Frank van Vonderen CIPM CGEIT CISA MSIT

Privacy? Soms snap ik t nie

Privacy

Het beschermen van persoonsgegevens is ontzettend belangrijk. Bij VKA zetten we ons daar elke dag voor in. En elke dag proberen we geduldig en duidelijk uit te leggen waarom privacy belangrijk is, want het is niet altijd gemakkelijk om aan privacy wetgeving te voldoen. Nu hoeft niet alles makkelijk te zijn, maar het moet wel uitlegbaar zijn.

Lees meer over Privacy? Soms snap ik t nie
drs. Frank van Vonderen CIPM CGEIT CISA MSIT

De WGS is een goede ontwikkeling voor een afsprakenstelsel ‘by design’ voor samenwerkingsverbanden

Privacy, IT strategie & Architectuur

De Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS) is op 17 december 2020 aangenomen door de Tweede Kamer (in gewijzigde vorm met amendementen). Inmiddels hebben verschillende adviesorganen en het maatschappelijke veld zich kritisch uitgesproken over deze wet.

Met dit artikel willen Ruud Boot en Courtney Don de discussie rondom gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden en de WGS vanuit een aanvullend perspectief benaderen.

Lees meer over De WGS is een goede ontwikkeling voor een afsprakenstelsel ‘by design’ voor samenwerkingsverbanden
ing. Ruud Boot MBA

De gedigitaliseerde Autoriteit Persoonsgegevens (AP) – kansen voor de moderne toezichthouder

Privacy

Het is makkelijk om te klagen over de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). En Frank Van Vonderen geef het ze ook te doen: met een beperkte capaciteit verantwoordelijk zijn voor zo’n uitgebreid takenpakket. Om hem heen hoort hij steeds meer gemopper. Over de beperkte bereikbaarheid en de weinig praktische adviezen. Over de soms onnavolgbare logica tussen handhavingsacties. Over het gebrek aan doortastendheid. Et cetera.

Moeten we dan maar leren leven met de huidige situatie? Wat hem betreft is er ook nog een andere mogelijkheid? Welke dan? Door te digitaliseren!

Lees meer over De gedigitaliseerde Autoriteit Persoonsgegevens (AP) – kansen voor de moderne toezichthouder
drs. Frank van Vonderen CIPM CGEIT CISA MSIT

Medewerkers (her-)verbinden in het nieuwe hybride werken!

Privacy, Programmamanagement & Communicatie

Voor corona stond het onderwerp ‘verbinding’ minder hoog op de agenda van het management. Verbinding ontstond toen vanzelf door toevallige ontmoetingen en informeel contact, met als gevolg meer werkvreugde, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Nu moeten toevallige ontmoetingen gecreëerd worden. Hoe? Wij deden onderzoek: lees hier onze bevindingen en tips.

Lees meer over Medewerkers (her-)verbinden in het nieuwe hybride werken!
drs. Marwan Jezrawi