Lees meer over: Artificial Intelligence


Artikel Parool: Bij de juiste keuzes is de app CoronaMelder niet eng

In Amsterdam werkt de app CoronaMelder nog niet, tot opluchting van menigeen. Volgens ICT-adviseur Christian Verhagen is de vrees voor misbruik door de staat overdreven.

De CoronaMelder wordt door velen nog met scepsis en wantrouwen ontvangen. Het past in de bredere discussie rond het gebruik van technologie en algoritmes door de overheid. Er wordt een angstbeeld gecreëerd rond de app waarbij Nederland zou veranderen in een Orwelliaanse surveillancestaat waarin algoritmes het voor het zeggen hebben.

Nederland is echter geen China. Technologie kan in een totalitair systeem leiden tot een versterking van de controle, maar dit is niet hoe ons systeem werkt. De overheid is bij de inzet van technologie gebonden aan wet- en regel­geving. Privacy en mensenrechten moeten gewaarborgd zijn en discriminatie mag nooit. Ook moet er een juridische basis zijn voor het gebruik van technologieën zoals de Corona­Melder. Na kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens komt er dan ook een wet om de inzet van de app goed te regelen.

Verder lezen? Lees het volledige artikel op de website van het Parool.