Nederlandse organisaties gaan in 2021 meer investeren in digitalisering

Ondanks de huidige coronacrisis zullen Nederlandse organisaties volgend jaar meer investeren in digitalisering. Dit blijkt uit het onderzoek dat VKA in september 2020 heeft uitgevoerd onder 178 sleutelspelers bij de digitalisering van uiteenlopende overheidsorganisaties en bedrijven in Nederland. Slechts 10% van de deelnemers verwacht volgend jaar een krimp van het budget. Voor 31% blijven de investeringen in digitalisering op het peil van 2020. Dat betekent dat voor de resterende 59% het budget voor digitalisering in 2021 toeneemt, waarvan 10% zelfs een stijging van het budget met meer dan 20% verwacht.

 

Dit is in lijn met het groeiend belang van digitalisering dat de deelnemers de komende jaren voor hun organisatie verwachten. Slechts 5% verwacht dat dit belang afneemt, terwijl 88% verwacht dat dit belang sterk of zelfs zeer sterk toeneemt. Opvallend is dat de deelnemers de toekomstige impact van digitalisering binnen hun organisatie op verschillende gebieden verwachten. De spreiding waar de deelnemers impact verwachten, is vrijwel gelijk verdeeld over de volgende categorieën:

  1. het verbeteren van interne processen;
  2. het verbeteren van interactie met klanten of burgers;
  3. het verbeteren van de samenwerking met andere organisaties;
  4. het vernieuwen van het primaire proces van de organisatie.

Vijf concrete voorbeelden van de toepassingsgebieden die deelnemers verwachten zijn: ‘verbeteren van de interactie met patiënten én in de zorgketen’, ‘flexibilisering van ons onderwijs’, ‘betere samenwerking in ons ecosysteem’, ‘introduceren van een app waarmee consumenten integraal voorkeuren voor fysieke dienstverlening kunnen aangeven’ en ‘datagedreven sturen én besluiten’. De deelnemers zien dus een groeiend belang van digitalisering, maar de toepassingsgebieden lopen sterk uiteen.

 

Voor ons 35e jubileum hebben we 35 bestuurders gevraagd naar hun toekomstverwachting voor digitalisering binnen de sector waarin hun organisatie actief is. Zij zien Artificial Intelligence (AI) als de belangrijkste disruptieve technologie voor de innovatie van het primaire proces en de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Des te opmerkelijker is dat precies de helft van de deelnemers uit ons onderzoek binnen hun organisatie nog geen AI-toepassingen kennen. Niet in een ondersteunend of primair proces, maar ook niet als experiment. Onze conclusie is dat hier een mooie uitdaging ligt en dat Nederland nog niet klaar is met digitaliseren!

 

Lees de toekomstvisie van 35 bestuurders op digitalisering terug in ons jubileumboek, te downloaden via deze link.