Lees meer over: Data & Digitalisering


Zullen we even bij het bord gaan staan ….?

Waar is het whiteboard?

Hangt er een whiteboard of staat er een flip-over? Die vraag heb ik altijd als ik voor een gesprek een ruimte binnenloop. Vaak is zo’n whiteboard er wel maar hangt het vol. Een beetje ruimte maken kan altijd. Er komt namelijk zeker een moment waarop ik de sleutelvraag kan stellen: Zullen we even bij het bord gaan staan …? We staan op. Ik pak de stiften (altijd in mijn tas) en we vervolgen ons gesprek al schrijvend en tekenend. Waarom overleg ik zo graag bij het bord?

Samen snel concreet worden

De voordelen van een staand gesprek bij het whiteboard zijn groot:

  • We begrijpen elkaar beter.

De aantekeningen op het bord maken we samen. Eerst even overleggen of we de juiste woorden hebben gekozen en onderzoeken of we onder die woorden hetzelfde verstaan. Even weghalen als het niet klopt. Zijn we niets vergeten? Klopt het dat dit onze vervolgafspraken zijn? Het bord ondersteunt al deze cruciale onderdelen in het gesprek.

  • We zetten onze visuele bril op.

Het vergt een beetje lef maar het gebruik van symbolen, tekeningetjes, icoontjes en schema’s maakt de aantekeningen op het bord en het gesprek rijker. Kim Ravers schreef een mooi (visueel) boek over het maken van deze Visual Notes.

  • We overleggen sneller en actiever.

Er is inmiddels veel bewijs voor de stelling dat staand vergadereren sneller gaat en dat de deelnemers actiever bijdragen aan de bijeenkomst. Niet zo vreemd dat in de Agile/Scrumwereld de ‘daily-stand-up’ aan de hand van een bord volledig is ingeburgerd. Ook bij de evaluatiebijeenkomsten (retrospectives) gebruiken de teams een bord.

  • We hoeven geen tijd te besteden aan het verslag.

Het verslag van het gesprek is snel gemaakt. Even allebei een foto maken met onze smartphone (en opslaan in een apart album) en de verslaggeving is gedaan.

Leraren en lerarenteams

Lerarenteams die werken met de methode van stichting leerKRACHT weten dat het teamoverleg bij het (verbeter-) bord uitermate effectief is. De doelen en acties staan op het bord en komen in een korte bordsessies langs. Vervolgens kunnen we weer samen aan het werk in plaats van te ‘vergaderen’. Als de borden in de teamkamer hangen zijn de afspraken ook nog continu zichtbaar. VKA ondersteunt vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid Stichting LeerKRACHT, die streeft naar een betere onderwijskwaliteit in Nederland.

Dus stop die stiften in je tas, pak ze eruit en vraag aan je gesprekspartners: Zullen we even bij het bord gaan staan…?