Lees meer over: Privacy


Voorjaarsschoonmaak is ook Privacy by Design

Iedereen zit natuurlijk nu veel thuis. Geluk bij een ongeluk is dat het zonnetje lekker schijnt. We krijgen er zin van om ons huis op te knappen. Corona of niet: de bouwmarkten draaien overuren. Daarnaast: nu de klok weer een uurtje dichter bij de zomer zit begint ook dat andere fenomeen te kriebelen. Jawel, de voorjaarsschoonmaak.

Wist je dat er op privacygebied ook een voorjaarsschoonmaak is? Die heet Privacy by Design! Dat leg ik graag uit. Er zijn twee zeer effectieve manieren om risico’s met persoonsgegevens te voorkomen.

1  Zorgen dat er geen onnodige persoonsgegevens binnenkomen (een digitale social distance, zeg maar).

2 Weggooien wat je niet langer nodig hebt. Zeker voor dat laatste kun je in deze tijd makkelijk even tijd maken.

Dus bij deze mijn oproep aan iedereen: we merken allemaal dat we door het Teamsen, Zoomsen, Skypen en Whatsappbellen behoorlijk in beslag worden genomen. In de 10 minuutjes die je hebt tussen alle pingeltjes door, kom je eigenlijk niet echt aan werken toe. Wat is er dan lekkerder dan jezelf een opgeruimd gevoel geven door persoonsgegevens weg te gooien.

Kijk in die 10 minuutjes eens naar je zakelijke opslagruimtes en bedenk welke persoonsgegevens je allemaal weg kunt halen. Een paar simpele tips:

-Maak je downloadsfolder helemaal leeg.

-Gooi alle mails met attachments weg, zowel de binnenkomende mailtjes als de verzonden mailtjes. Als je ze niet direct wilt weggooien, verplaats ze dan naar een veilige opslagplaats.

-Gooi alle bestanden waar je al een jaar niet naar hebt gekeken weg.

-Haal de usb stick leeg.

-Verwijder alle overbodige foto’s en notitie van jouw telefoon en tablet.

-Last but not least: leeg de prullebak en de map met ‘verwijderde items’.

Allemaal dingen die je zo, tussen de bedrijven door, even kunt doen. Dat geeft een opgeruimd gevoel!

Privacy by Design was nog nooit zo leuk.