Lees meer over: Cybersecurity & Continuïteit of Privacy


Van trainee naar consultant

Heeft VKA trainees? Een goede vraag: ja en nee. Ik ben momenteel een traineeship aan het afronden gericht op privacy & informatiebeveiliging. Dit doe ik bij een detacheerder die starters een vliegende start biedt van hun carrière in bijvoorbeeld privacy en informatiebeveiliging. VKA huurt mij in binnen hun ‘flexibele schil’. Toen ik de mogelijkheid kreeg om het laatste deel van mijn traineeship bij VKA af te ronden, heb ik deze kans met beide handen aangegrepen en het mooie is dat het avontuur nog lang niet is afgelopen want vanaf 1 juni kom ik bij VKA in dienst als consultant. In dit blog deel ik mijn ervaring als trainee bij VKA.

Wat is ook alweer een traineeship?

Over de definitie van traineeships bestaan verschillende meningen. Voor mij is een traineeship een volwaardige baan waarbij de focus ligt op vak gerelateerde werkervaring opdoen, leren en het verleggen van grenzen. Hierbij werkt een trainee gedurende zijn traineeship vaak vanuit verschillende rollen. Daarnaast volgt hij een divers pakket aan cursussen om zijn vakkennis te verbreden en volgt hij een programma gericht op de ontwikkeling van soft skills. Voor mij betekende dit in het eerste deel van mijn traineeship dat ik ruim een jaar de rol van privacy officer op concernniveau heb vervuld bij een G4 gemeente. Daarnaast heb ik diverse cursussen en trainingen gevolgd en certificeringen gehaald voor S-ISP, S-DPP en Lean Green Belt. Momenteel ben ik bezig met S-ITSP. In het tweede deel van mijn traineeship heb ik ervoor gekozen om als consultant aan het werk te gaan bij VKA.

Waarom VKA?

Het gave aan het bedrijf vind ik enerzijds de diversiteit aan opdrachten met een sterke focus op kwaliteit en inhoud. De gemiddelde beoordeling door onze klanten ligt niet voor niets hoger dan een 8. Anderzijds is er veel ruimte om zelf ideeën te kunnen ontplooien en mag je samenwerken met een team professionele collega’s met diverse expertises. De sfeer is ongedwongen en informeel en collega’s staan altijd klaar om hun expertise te delen. Ook niet onbelangrijk: er wordt veel geïnvesteerd in saamhorigheid en gezelligheid.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Eigenlijk ziet geen dag er hetzelfde uit. Privacy en informatiebeveiliging zijn een vorm van kwaliteitsmanagement die de gehele organisatie raken. Daarom heb ik als adviseur bij mijn opdrachtgevers met alle lagen van organisaties te maken. Van bestuurders voor het geven van strategisch advies tot medewerkers die een datalek hebben gehad of een inhoudelijke vraag hebben. Daarnaast heb ik geregeld contactmomenten met collega’s van VKA, gericht op het delen van inhoudelijke kennis en het verkennen en benutten van de markt.VKA is werkzaam bij een breed palet aan interessante opdrachtgevers, waarvan er veel zich in de publieke sector begeven. Een impressie van mijn opdrachten:

  • Concern adviseur privacy: Ik heb met een team VKA-collega’s bij een G4 gemeente een handboek privacy opgeleverd. In dit handboek hebben wij diverse processen, instructies en beleidskaders uitgewerkt waarmee de gemeente haar huidige en toekomstige processen op het gebied van privacybescherming kan vormgeven.
  • Kwartiermaker privacy: Ik ben als kwartiermaker privacy bij een middelbare scholengemeenschap bezig om gegevensbescherming tot een volgend niveau te tillen. Ik schrijf gegevensbeschermingsbeleid waarmee ik help privacy en informatiebeveiliging te integreren tot ‘gegevensbescherming’. Vervolgens zorg ik er ook voor dat dit beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan het inrichten van een managementsysteem voor gegevensbescherming, het up-to-date houden van het register van verwerkingen en het creëren van bewustwording.
  • Interim information security officer: Bij een aanbieder van Jeugdzorg ben ik de rol van information security officer aan het waarnemen. Vanuit deze rol help ik de organisatie bij het implementeren van security. Denk bij activiteiten aan het schrijven van beleid, het creëren van bewustwording en het afhandelen van incidenten.
  • Tot slot ben ik bezig met kleinere projecten en activiteiten. Zo ben ik aangesloten bij een intern project, gericht op innovatie en relatiemanagement. En ik heb recent een ochtend een workshop privacy gegeven voor een groep pedagogen en psychologen in het voortgezet onderwijs.

Het vakgebied is dynamisch en ik ben nog lang niet uitgeleerd. Ik wil daarom graag mijn horizon nog verder verbreden in de aankomende jaren. Waar mijn kracht nu duidelijk in de organisatorische kant van informatiebeveiliging ligt, wil ik graag mijn technische kennis verbreden. Daarnaast ben ik me momenteel aan het verdiepen in Business Continuïty Management om organisaties nog beter te kunnen helpen hun kapitaal te beschermen.

Heb je interesse in wat mijn traject inhoudt of wat VKA voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op!