Podcast Succesvol Transformeren

Een podcast serie over succes- en faalfactoren bij digitaal transformeren. Joeri Olierook bespreekt met diverse experts de 9 risicogebieden die het Adviescollege ICT-toetsing hanteert bij toetsing van de slaagkans van een project. Hoe zien de experts deze valkuilen? Welke handvatten kunnen zij aanreiken om hier nu juist succesfactoren van te maken voor jouw transformatie, project of programma?

En volg ons op Spotify of Soundcloud.

Herkent u in uw organisatie sussende antwoorden zoals: “het komt goed”, “alles onder controle”, “het is alleen nog een beetje werk”? Met de methode Onafhankelijk Kritisch Geweten (OKG) brengen wij signalen en observaties naar de oppervlakte. Mocht je meer willen weten over VKA als Onafhankelijk Kritisch Geweten, dan vind je hier meer informatie: https://www.vka.nl/wat-we-doen/onafhankelijk-kritisch-geweten/

#05 Dat interne stemmetje dat zegt “klopt dat wel…” 

Met: Joeri Olierook en Ed van Doorn

“De voortgangsrapportage is je achteruitkijkspiegel.” Met Ed van Doorn (programmamanager en partner bij VKA) bespreekt Joeri (programmamanager) het interne stemmetje dat opspeelt als je voelt dat een project niet de goede kant op gaat. Maar wat is dan die goede kant? En hoe heb je die eigenlijk vastgelegd?

Waar de businesscase vaak financieel wordt benaderd, wijst deze je eigenlijk de route. En dus ook de alternatieve routes om alsnog je doel te behalen. Als een TomTom of Google maps. Terwijl de voortgangsrapportage vaak meer als ‘achteruitkijkspiegel’ fungeert en laat zien hoe je het de afgelopen maanden hebt gedaan….

Shownotes:
Deze podcast gaat over Business case, baten en financiering , één van de negen ‘risicogebieden’ van het Advies college ICT-toetsing: link.

#04 Keuzes waar je jarenlang lol óf last van hebt…

Met: Joeri Olierook en Pim schouten

“Op het moment dat de handtekening op papier staat ben je te laat!” Met Pim Schouten (sourcingsexpert en partner bij VKA) bespreekt Joeri (programmamanager) wanneer je dus moet beginnen met nadenken. Maar waarover moet je dan nadenken? En welke keuzes moet je vervolgens vóóraf maken? Tipje van de sluier: richt je daarbij niet alleen op de leverancier, maar ook de eigen organisatie én de samenwerking!

Shownotes:
Deze podcast gaat over Aanbestedingsaspecten, één van de negen ‘risicogebieden’ van het Advies college ICT-toetsing: link.

 

#03 Accepteren en overdragen zijn werkwoorden!

Met: Joeri Olierook en Arco Janse 

Om uiteindelijk succesvol te kunnen zijn moet je vanaf het begin goed nadenken. En wat betekent ‘betrokken worden’ eigenlijk? Arco Janse (regie consultant) en Joeri Olierook (programmamanager) bespreken dat betrokkenheid vervolgens ook zeker niet vrijblijvend is. En dat het dus ook altijd met verantwoordelijkheden en taken komt. Accepteren, implementeren en overdragen zijn immers werkwoorden!

Shownotes:
Deze podcast gaat over Acceptatie, implementatie en overdracht naar de lijn, één van de negen ‘risicogebieden’ van het Advies college ICT-toetsing: link.

 

#02 Voor een goed fundament moet je zowel de breedte als de diepte in!

Met: Rutger Gooszen en Joeri Olierook.

Een hele mond vol: Architectuur, functionele haalbaarheid en technische maakbaarheid. Rutger Gooszen (architect) en Joeri Olierook (programmamanager) bespreken vervolgens ook nog eens dat je dit onderwerp eigenlijk nog breder moet zien dan het nu wordt ingevuld! En dat het natuurlijk veel verbanden heeft met de andere aspecten.

Shownotes:
Deze podcast gaat over Architectuur, functionele haalbaarheid en technische maakbaarheid, één van de negen ‘risicogebieden’ van het Advies college ICT-toetsing: link.

#01 Mag het ietsje minder zijn?

Met: Joost van Lier en Joeri Olierook.

Kleinere projecten en veranderingen slagen vaker en sneller. Maar kan iets altijd klein worden gehouden? En hoe doe je dat? Joeri Olierook (programmamanager) bespreekt met Joost van Lier (IT strategie, architectuur en programmamanagement) de Beheersing van de scope, één van de negen ‘risicogebieden’ van het Advies college ICT-toetsing.

Shownotes: 
Deze podcast gaat over Beheersing van de scope, één van de negen ‘risicogebieden’ van het Advies college ICT-toetsing: link.

#00 We gaan iets nieuws doen!

Met: Marc Gill’ard en Joeri Olierook.

Een nieuwe podcast reeks! Waar gaat deze podcast over? En wat gaat Joeri Olierook hierin precies doen? Marc bespreekt met Joeri wat hij met de podcast ‘Succesvol Transformeren’ wil bereiken.