Lees meer over: Privacy


Komt na 25 mei 2018 het zwarte gat van privacy?

Weet u nog waar u was op die legendarische datum? Op die manier lijken privacy professionals toe te leven naar DE datum waarop de nieuwe privacy wetgeving, de GDPR of AVG zo u wilt, van toepassing is. 25 mei 2018.

(Op wat voor dag valt dat eigenlijk? Het is een vrijdag. Werkt u vier dagen en hebt u vrijdag vrij? Dan moet u dus een dag eerder klaar zijn, op 24 mei 2018.)

Overal in de projectplanningen is met een grote dikke streep de datum 25 mei 2018 opgenomen. Dé datum om alles af te ronden wat men wil afronden. En dan… zijn we dan klaar met privacy?

Ik wil graag vast iedereen mentaal voorbereiden: men is op 25 mei 2018 niet klaar met privacy! Natuurlijk, we hebben tegen die tijd met een beetje daadkracht serieuze stappen gezet om protocol A, register B en procedure C op te stellen. Daarnaast hebben we mensen keurig uitgelegd wat eigenlijk de bedoeling is, wat van hen wordt verwacht en wat het kan kosten als er wat fout gaat.

Maar… na 25 mei 2018 begint het pas. De privacy professional hoeft niet bang te zijn voor een zwarte gat. Waarom? Drie redenen:

1: Alles wat is gemaakt, moet worden onderhouden en toegepast. Het inzicht in de gegevensverwerkingen of het register moet actueel zijn, de inzage en correctie procedures zijn beproefd en de PIA’s worden uitgevoerd. Men moet van een ‘project’ fase naar een ‘beheer’ fase.

2: Privacy belandt niet in de vergetelheid na 25 mei 2018, it is here to stay! Privacy is net als kwaliteit: iedereen is verantwoordelijk voor de omgang met persoonsgegevens en er bestaan geen snipperdagen waarop je minder zorgvuldig met persoonsgegevens om kunt gaan. Net zoals je niet een dagje geen kwaliteit kunt leveren.

Tenslotte de derde reden: ondanks alle procedures, technische en organisatorische maatregelen en uitgebreide uitleg kunnen er altijd fouten worden gemaakt. Menselijke fouten bijvoorbeeld, die worden gemaakt door onoplettendheid, haast of desinteresse. Het is de taak van de privacy professional om te voorkomen dat dergelijke fouten worden gemaakt.  Door het onderwerp steeds weer onder de aandacht te brengen en als het een keertje fout gaat als volleerd EHBO-er bijstand te verlenen.

Toegegeven: het is als privacy professional best hard werken in de ratrace naar 25 mei 2018, maar het zwarte gat… dat zal wel meevallen.