Lees meer over: Privacy


Een succesvolle Functionaris Gegevensbescherming is geen kenner maar een kunner

Sinds de invoering van de AVG heb ik veel discussies over wat een Functionaris Gegevensbescherming (FG) allemaal zou moeten doen, kennen en kunnen. Al vaker heb ik hier zelf over geschreven, zie deze twee blogs. Nu ik een jaartje of vijf zelf FG ben en om me heen FG’s heb zien komen, veranderen en vertrekken uit dit beroep, begin ik zo langzaamaan een beeld te krijgen van wat een FG allemaal voor de kiezen krijgt en hoe je als FG succesvol kunt zijn.

Voor mij is een succesvolle FG: iemand wiens mening binnen een organisatie op prijs wordt gesteld en iemand die enig gezag geniet. Iemand die rekkelijk is en door soms iets even niet te zien soms scherp en iemand op zijn verantwoordelijkheden aanspreekt. Iemand die er staat als er een noodgeval is en mensen uit de problemen helpt.

Laatst vroeg een opdrachtgever mij om een functieprofiel voor een FG op te schrijven, vanaf een blanco A4. En toen schreef ik dit als eerste op:

-Meerjarige ervaring met bedrijfsprocessen (5 jaar +).

-Onderhandelingsvaardigheden, beseft dat het gaat over geven en nemen.

-Is opportunistisch in aanpak: kiest soms een beleidsmatige route en steekt een andere keer de handen uit de mouwen

-Communiceert op een risico-gerichte manier over privacy en niet over privacy als absoluut doel

-Kan de abstracte privacy begrippen vertalen naar praktische toepassing.

-Gaat niet meteen voor de 10, maar ziet een uitdaging in het elke dag en stap voor stap bouwen aan gegevensbescherming.

-Is een netwerker en een voorbeeld voor interne en externe stakeholders.

-Voelt zich niet zelf ultimo verantwoordelijk voor gegevensbescherming, maar spreekt proceseigenaren en bestuurders aan op hun verantwoordelijkheid. Zet de juiste aapjes op de juiste schouders.

En toen ik dit zelf teruglas viel me op dat dit allemaal ‘kunnen’ dingen zijn en geen ‘kennen’ dingen. Raar eigenlijk, omdat vaak bij FG vacatures de eisen op ‘kennen’ zijn gebouwd.

Dus doe me een lol, als je een privacy officer of FG zoekt, check dan niet alleen op ‘kennen’, maar ook op ‘kunnen’.