Lees meer over: Programmamanagement & Communicatie


De digitale vrijdagmiddagborrel, juist nu van meer belang dan ooit!

De vrijdagmiddagborrel is misschien triviaal, maar blijkt dat in tijden van Corona zeker niet te zijn!

We leven in ongekende tijden, en nog altijd zoekt iedereen hierin zijn weg. Al tijdens de eerste dag van thuiswerken (bij ons op een donderdag) schoot het door mijn gedachten: “Hoe zit het dan met de vrijdagmiddagborrel? Traditioneel is dit bij uitstek een gelegenheid om bij te praten, nog wat te netwerken, maar vooral de week af te sluiten.

De eerste vrijdag waren we al in staat om een ongebruikelijke borrel-op-afstand te houden, dankzij onze thuiswerk software en natuurlijk flexibele en inventieve instelling! Want ook de VKA-ers werken in deze tijden door.

Op het eerste gezicht is een borrel dan natuurlijk triviaal, een gezellige ‘gimmick’. We hebben immers toch wel belangrijkere zaken aan ons hoofd? Natuurlijk is dat waar. We zijn nu meer dan een week verder en het is voor velen nog steeds volop aanpassen geblazen. Zeker nadat vanwege schoolsluiting veel van ons het thuiswerken moesten zien te combineren met thuisonderwijs. Maar daar blijkt ook gelijk de toegevoegde waarde van een digitale thuisborrel. Want waar het voorheen al eens lastig bleek werk en privé in balans te houden, zagen we afgelopen weekend hoeveel behoefte iedereen daaraan heeft er na een intensieve week even tussenuit te zijn (NB doe dat veilig en volg de instructies!)

Ondertussen staan de media vol met tips over thuiswerken, thuisonderwijs en regels voor videoconferences. Een terugkerende tip is de dagen en uren niet in elkaar te laten overvloeien. (“Welke dag is het vandaag eigenlijk?”)  En ik denk dat we inmiddels bijna allemaal wel een videocall hebben gehouden met een collega of opdrachtgever in een trainingsbroek, soms ook nog met een wufte haardos die je op kantoor niet zult treffen! Ook waar gebeurd: mijn brugpieper kreeg als regel dat kleding verplicht is bij videobellen, in ieder geval broek en shirt!

Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat de genomen maatregelen versoepeld kunnen worden, integendeel. Dus we moeten er het beste van blijven maken, zoals wij bijvoorbeeld ook doen met ons digitale plenair.  Onderdeel daarvan is ondanks alles toch een duidelijke afbakening proberen te behouden tussen werk en privé, dag en nacht, werkdag en weekend.

Alle tips en protocollen helpen daarbij. Maar onze inmiddels wekelijkse digitale vrijdagmiddagborrel op afstand dus ook!

Behalve triviaal blijkt het een mooie afsluiter van de week te zijn. Ervaringen en oplossingen worden gedeeld, en er wordt volop geëxperimenteerd…want dat wil je uiteindelijk niet als je met een opdrachtgever belt…

Om dat te benadrukken zal onze digitale borrel vandaag een ‘aangeklede’ borrel zijn. Iedereen hijst zich in het gebruikelijke kantoorkloffie. Want ook al  ben je thuis, de setting is en blijft zakelijk. Bijkomend voordeel is dat je jezelf daarna weer lekker in je trainingspak kunt hijsen om het weekend te markeren!