Lees meer over: Data & Digitalisering of Programmamanagement & Communicatie


Corona en innovatie

Het is pas een week geleden dat we de deur van ons kantoor achter ons dicht trokken om vanaf dat moment volledig thuis te gaan werken. Het voelt als veel langer geleden. De nieuwe maatregelen om het Coronavirus te bestrijden volgen elkaar in hoog tempo op en inmiddels blijkt thuiswerken inclusief kinderen te zijn, omdat nu ook de scholen dicht zijn.

Digitaal werken is voor ons nu de nieuwe standaard. Voor ons in de samenwerking tussen collega’s, maar ook in onze adviesopdrachten voor opdrachtgevers. Een verandering die een paar weken geleden nog onmogelijk zou worden geacht heeft zich in een week voltrokken. Microsoft Teams, Skype, Facetime, we gebruiken de tools gretig. Met wat spoed trainingen en instructies is iedereen in een paar dagen over. Natuurlijk is het nog wennen, maar de stap is gezet.

Gisteren hadden wij onze maandelijkse plenaire vergadering. Normaal gesproken een avond met eten, presentaties en een borrel, maar vooral ook samen zijn op ons kantoor in Zoetermeer. Maar deze keer via Microsoft Teams, met 80 deelnemers, 7 sprekers, 2 jubilarissen en een nieuwe medewerker. Spannend wel, want gaat het wel werken? En is de sfeer wel hetzelfde? Het besluit was eerder al snel genomen, we moeten wel, en laten we het maar gewoon doen, dan zien we wel hoe het werkt.

Het plenair startte zoals het altijd gaat: iedereen druppelt langzaam binnen en maakt wat grapjes of kletst bij. Een digitale plenaire vergadering blijkt goed te werken. De chat bleek een gouden greep. Er werd al snel gesuggereerd dat we die ook bij een fysiek plenair moesten gaan invoeren. Presentaties gingen prima, al moet wel gezegd worden, dat het vooral als spreker lastig is dat je geen enkele feedback krijgt van je toehoorders als je zelf in je slides aan het kijken bent. Je praat als het ware in de ruimte wat een beetje een bevreemdend gevoel geeft. De chat blijkt vooral een sociale functie te hebben en niet zozeer een manier om inhoudelijke vragen aan de spreker te stellen.

Een paar voorbereidingen hielpen ons wel. De eerste sheet had als simpele instructie, zet je audio en video uit, en zet de chat aan. Daarnaast hadden we een paar rollen onderscheiden om de sessie goed te laten lopen.

Deze eerste keer hebben we met elkaar ervaren als een groot succes. Een grote stap ook wel. De komende periode gaan we zoeken hoe we dit nieuwe medium nog beter kunnen benutten. Meer interactie inbouwen, andere manieren van presenteren zoeken, en dat vooral door het gewoon te doen. Corona heeft ons wat dit betreft ook iets goeds gebracht, de noodzaak te innoveren, en het ervaren van het succes van die innovatie.