Lees meer over: Privacy


AVG? Neem groene thee!

Wie kent niet de heilzame werking van Groene Thee?

Groene thee is rustgevend en werkt zelfs als antidepressivum. En ik kom op het moment in privacyland veel mensen tegen die de heilzame werking van groene thee goed kunnen gebruiken.

De rustgevende werking zou ik dus graag willen voorschrijven voor alle organisaties die 25 mei 2018 rood omcirkeld hebben in de kalender of zelfs een AVG countdown hebben ingesteld. Het is namelijk echt niet zo dat de toezichthouder op 26 mei (of 28 mei) op de stoep staat. Er is echt nog wel tijd om na 25 mei te verbeteren.

De werking als antidepressivum beveel ik aan, aan alle mensen die in opdracht van een projectleider, privacy officer of de Functionaris voor Gegevensbescherming alles hebben laten vallen om AVG-ready te worden. Want het is me wat. Ineens mag je niets meer bewaren en moet je alle persoonsgegevens weggooien. Je klant heet geen klant meer, maar ‘betrokkene’ en je krijgt te horen dat jouw (commercieel) belang niet altijd in het privacybelang is van jouw klant (oh nee, ‘onze betrokkene’).

Ik snap dat het niet altijd leuk is om met privacy bezig te zijn. De deadline legt er dan ook nog eens druk op en er is veel gedoe over wat nu wel mag en wat niet. Duidelijke antwoorden ontbreken, dus steeds knaagt die vraag: doen we het wel goed?

Maar wat moeten we nu doen op 26 mei (of liever: 28 mei, de eerste echte werkdag na 25 mei)? Wat mij betreft verder waar we tot 25 mei mee bezig waren. Nadenken over waarom we persoonsgegevens verwerken en als we dit doen, dit netjes doen.

Maar groene thee is niet alleen rustgevend. Even een kopje thee drinken helpt ook om op te laden. Want de privacytrein, die rijdt ook na 25 mei gewoon door.