Voor een Agile jaarplan is meer nodig dan een dagje scrummen

Het einde van 2016 komt in zicht. Daarmee ook het jaarlijkse moment van terug- en vooruit kijken. Gelukkig kan de beller mijn glimlach niet zien als deze vraagt:

‘We willen ons jaarplan met de Scrum-aanpak schrijven, wil jij ons begeleiden?’

De glimlach is van een boer met kiespijn. Want hoewel een jaarplan-sessie faciliteren interessant is, heeft het over het algemeen niets te maken met waartoe scrum bedoeld is.

Scrum gaat over nu; wat ga ik nu voor werkend resultaat opleveren? Als team bepaal je op basis van de productvisie en de geprioriteerde items wat je over twee weken kunt opleveren aan je gebruikers. Het team wordt tot de oplevering ervan door de organisatie met rust gelaten. Het faciliteren van zelf-organiserende teams is de essentie van de Scrum-aanpak.

Deze aanpak kan ook heel effectief werken om als team een jaarplan te schrijven. Daarom was het telefoontje zo gek nog niet; een jaarplan kun je scrum aanpakken. In sprints van dagdelen ga je van grof (thema’s – missie – visie) naar verfijnde opleveringen (doelen en targets). Niet alleen verfrissend, ook zeer effectief.

Maar, met de Scrum-aanpak kan nog zoveel meer dan effectief een jaarplan schrijven! Je kunt het realiseren ervan ook Agile (=wendbaar) uitvoeren. Het ‘vooruit- en terugkijken’ gebeurt dan voortdurend. Je wensen kunnen veranderen; je productvisie uit het jaarplan staat vast. Niet alleen de aanpak is dan flexibel, maar ook wat je wilt is wendbaar: een Agile jaarplan. Hoe voer je een jaarplan dan Agile uit?

Vanuit de productvisie uit het Agile jaarplan worden items geprioriteerd; welke items kunnen nu gerealiseerd worden en welke later dit jaar? Daarbij wordt voortdurend gekeken naar wat gebruikers ermee willen. Is deze behoefte intussen veranderd? Denk hierbij niet alleen aan software, het gaat om bruikbaar resultaat (dus ook zaken die niet IT-gerelateerd zijn). Items worden zodanig uitgewerkt dat ze door de teams ingepland en in korte tijd gemaakt kunnen worden. Daarbij wordt gewerkt in iteraties: een afgesproken periode van telkens 2 tot maximaal 4 weken waarbinnen een bruikbaar resultaat wordt opgeleverd.

De belangrijke items uit de productvisie die nog niet zo concreet zijn uitgewerkt worden, terwijl het team aan het resultaat werkt, verder onderzocht door de organisatie. Waarom willen we dit item? Wat levert het op? De feedback op basis van de opgeleverde resultaten helpt bij het bijsturen en aanscherpen van de productvisie.

Door deze aanpak kunnen de teams niet alleen een werkend resultaat opleveren, maar sluit het resultaat ook aan op de wensen van nu. De productvisie uit het jaarplan is daarmee leidend maar niet in beton gegoten. Er is ruimte voor aanpassing, leren en nieuwe inzichten: een Agile jaarplan.

Daarom wacht ik met smart op de beller die vraagt:

‘Wij willen de doelen in ons jaarplan met scrum realiseren, wil jij ons begeleiden?’

Mijn glimlach zal eentje van trots en bewondering zijn.

 

Op 3 november organiseren wij de kennissessie Aanbesteden en opdrachtgeverschap in een Agile organisatie. Tijdens deze sessie gaan we in op de dilemma’s die regelmatig voorkomen bij Agile organisaties die ook te maken hebben met bestaande producten en processen. Komt u ook? U kunt zich hier aanmelden voor deze sessie.