Lees meer over: Data & Digitalisering


6 tips voor Predictive Analytics

‘You can run, but you can’t hide’. Kinderen, volwassenen, organisaties, overheidsinstanties en zelfs huisdieren ontkomen er niet aan.

Zo helpt Tindog je hond (of toch stiekem het baasje?) op voorhand al een leuk speelmaatje voor in het park uit te zoeken. Hoe konden we toch ooit zonder?! ICT mengt zich letterlijk in ieder aspect van ons leven; van werken en vrijetijdsbesteding tot aan het vinden van onze levenspartners.

Gedrag voorspellen

De razendsnelle adoptie van nieuwe technologieën, producten en diensten creëert de behoefte bij organisaties en overheidsinstanties om toekomstig klant- of burgergedrag te voorspellen. De technologie is reeds beschikbaar en de benodigde hoeveelheid data ook; Predictive Analytics (PA) is voor veel organisaties een feit!

De eerste ervaringen met PA

Mijn nieuwsgierigheid naar de eerste ervaringen met PA heeft geleid tot interviews bij een tiental organisaties, zowel in de publieke als private sector. Een artikel met daarin de ‘lessons-learned’ van deze organisaties is in de maak. In dit blog alvast een voorproefje op de resultaten, die leidden tot deze 6 tips:

1 Stel binnen het voorspellende model de vraag vanuit de business centraal; alleen relevante data hoeft zo tot een gewenst niveau gebracht te worden. Met deze focus op ‘quick-wins’ borg je je bestaansrecht.

2 Geen business & IT meer, maar een PA-team! Businesskennis is onmisbaar voor een juiste analyse en interpretatie van data. De verklaarbaarheid is cruciaal.

3 Vergeet ‘text- & audio-mining’ niet. Recensies, berichten op social media, klachtenmails en telefonische enquêtes: Dit alles kan omgezet worden naar nulletjes en eentjes.

4 Denk vooraf goed na over mogelijke consequenties én effecten. In geval van een fraude-inspectiebureau; heb je wel genoeg handjes om de 50% extra fraudegevallen aan te pakken?

5 Kijk ook met een ethische bril naar je model; hoeveel macht mogen wij in handen van ‘de computer’ leggen? Bepaalt de computer in het vervolg wanneer een gevangene wel of niet op verlof mag?

6 Onthoud: “Een beeld zegt méér dan duizend woorden”. Hoe de uitkomsten gepresenteerd en gevisualiseerd worden heeft een enorme impact op de interpretatie ervan.