Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Online workshop Data, Privacy & Ethiek

Datagestuurd of informatiegestuurd werken is ‘hot’. Veel organisaties zoeken naar manieren om met data hun bedrijfsvoering te optimaliseren, (politieke) besluitvorming te ondersteunen of innovatieve oplossing te vinden. Vaak bestaat deze data ook uit persoonsgegevens. Dan zal er dus ook rekening gehouden moeten worden met de privacy van betrokkenen (klanten/burgers/cliënten e.d.). Het analyseren en combineren van data levert soms ook ethische dilemma’s op. Hoe zorg je dan dat het morele kompas van je dataproject op koers blijft varen? Kortom, datagestuurd werken biedt heel veel kansen én ook een aantal uitdagingen. Hoe zorg je dat jouw dataproject ethische verantwoord en privacyvriendelijk en met de juiste data wordt uitgevoerd?

Op 18 + 25 juni, 30 juli en 10 september organiseert VKA een serie workshops met het thema ‘Data, Privacy & Ethiek’.

Onderwerp van de workshop op 18 en 25 juni: Smart City toepassingen

In de workshop van 18 juni brengen wij de kansen én uitdagingen van ‘Smart City toepassingen’ in beeld. Dit doen we aan de hand van een casus uit het veiligheidsdomein van de gemeente Amsterdam.

Tijdens de online workshop kijk je, samen met vakgenoten, vanuit de drie perspectieven data, privacy en ethiek naar het vraagstuk. Aan de hand van de casus wordt inzichtelijk welke vragen zich hierbij kunnen voordoen, welke afwegingen hierbij een rol spelen en hoe je daar in de praktijk mee kunt omgaan. Aan de orde komen onder andere:

  • waarom het belangrijk is om deze drie thema’s in samenhang te zien;
  • op welke manier je ethische dilemma’s kunt herkennen;
  • hoe je privacy vanaf het begin kunt integreren in je dataproject, zodat je niet achteraf voor verassingen komt te staan;
  • welke eisen je moet stellen aan de toegepaste data en algoritmen.

We laten zien hoe je vanaf het begin van een project structureel aandacht geeft aan de manier waarop de data gebruikt gaan worden. Ook maak je kennis met De Ethische Data Assistent van de Utrecht Data School, onze aanpak voor Algoritme Assurance en een praktische aanpak voor het uitvoeren van een Data Protection Impact Assessment.

Voor wie?

Ben je projectleider, datascientist, beleidsmaker of privacy officer, of ben je in een andere rol betrokken bij dataprojecten in jouw organisatie? Volg de online workshop en word je bewust van de alledaagse risico’s met betrekking tot de omgang met data en privacygevoelige gegevens.

Er is geen voorkennis nodig om aan deze online workshop deel te nemen.

Let op: deze sessie van 18 juni is reeds volgeboekt, je kunt je nog wel inschrijven voor de extra workshop op 25 juni.

Sprekers

Marius van Rijswijk

Deel via:

    Inschrijven voor de volgende twee workshops kan na 18 juni op de website.

Details:

donderdag 25 juni 2020
15:30 - 17:00 uur

Vragen? Neem contact op met:

Marius van Rijswijk