Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

KNVI: Smart Humanity

Op 14 november organiseert KNVI het Smart Humanity congres in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het programma gaat bevat o.a. lezingen, sessies en workshops aan de hand van vijf inhoudelijke thema’s: Smart User, Smart Citizen, Smart Data, Smart Ethics en Smart Pro. Onze collega Joost van Lier is onderdeel van de programmacommissie Ethiek. Binnen het thema Smart Ethics verzorgen André Hendriks en Marius van Rijswijk de workshop ‘Data ethiek & algoritme keurmerk’.

In deze workshop staan André en Marius stil bij het werken met data en algoritmes. In toenemende mate worden grote hoeveelheden data verzameld, verwerkt en geanalyseerd. Hierbij zien we dat algoritmes worden ingezet om dit werk te vereenvoudigen en efficiënt uit te voeren. Denk daarbij aan het opsporen van fraude, het toewijzen van uitkeringen en toeslagen, het laten functioneren van chatbots en allerlei andere dagelijkse toepassingen. Daarnaast worden algoritmes steeds vaker ingezet om besluitvorming te ondersteunen.

Hierbij kunnen ook ethische aspecten een belangrijke rol spelen. Leidt het algoritme tot discriminatie? Is er sprake van een selffulfilling prophecy? Sluiten we hiermee grote groepen mensen uit? Hoe krijgt u grip op (ethisch) verantwoord data- en algoritmegebruik? Een praktische methodiek om met dit soort ethische vragen om te gaan is De Ethische Data Assistent (DEDA). Wilt u het algoritme laten toetsen op de ontwikkeling en het gebruik? In dat geval biedt het door VKA en Totta Data Lab ontworpen keurmerk voor algoritmes uitkomst.

Meer info en aanmelden: https://www.smarthumanity2019.knvi.nl/

Sprekers

André Hendriks

Marius van Rijswijk

Deel via:

Details:

donderdag 14 november 2019
09:00 - 17:00 uur

Locatie

Openbare Bibliotheek Amsterdam | Oosterdok

Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Plan uw route