Lees meer over: Agile


Vergroot je kans op succes: Durf te falen en leer ervan!

‘Responding to change over following a plan’, is een van de uitgangspunten van het Agile gedachtegoed. Iets waar vrijwel niemand het mee oneens is. Maar wanneer je de implicaties hiervan verder uitdiept, namelijk ruimte voor experimenteren, ontstaat weerstand. Agile werken? Ja! Fouten maken? Liever niet. Toch zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met een Agile mindset in gedachte, omarmt een organisatie fouten en gebruikt deze om van te leren.

Iedereen kent het succesvoorbeeld van Airbnb, om in het vakantiesferen te blijven. Wat daarbij vaak vergeten wordt, is dat ook Airbnb, de oprichters van het bedrijf lef toonden en van hun fouten leerden. Dankzij hun fouten werd het een succes. Kijk maar eens naar deze infographic. Het oorspronkelijke idee van de oprichters was om luchtbedden te verhuren, op plekken waar dringend slaapplekken nodig waren. Vandaar ook de naam Air Bed & Breakfast (afgekort Airbnb). Na twee jaar van experimenteren, twijfels en afhakende investeerders, werd het huidige succesvolle concept neergezet. De rest is geschiedenis.

Om te experimenteren is er dus ruimte nodig voor het maken van fouten. Maar fouten mogen maken is onvoldoende. Pas wanneer organisaties kunnen leren van hun fouten, kan het omgezet worden naar succes. Het allerbelangrijkste uitgangspunt hierbij is het organiseren van feedbackloops, bij voorkeur ook op basis van actuele gebruikersfeedback. Daarbij is het belangrijk dat het niet bij ‘done’ blijft, zoals het klassieke scrumbord zegt, maar dat het resultaat gebruikt wordt.

Het bijhouden van de gebruikersdata is cruciaal, zodat na analyse geleerd kan worden of het een succes is. Mocht het resultaat helemaal niet leiden tot tevreden burgers en/of klanten. Geen enkel probleem. Omdat je iteratief werkt kom je hier door evaluatie achter. Op basis van je ‘fouten’ maak je een nieuw resultaat waar weer feedback op komt. Zo vergroot je je kans op succes.

Vrijwel elk Agile raamwerk, of het nou Scrum, SAFe of DevOps is, bouwt regelmatige feedbackloops in op alle niveaus binnen een organisatie. Vraag je dus af waarom opleveren van shippable product en retrospectives zo belangrijk zijn? Nou hierom dus; om te leren van je fouten en beter te worden!

Heb je interesse in succes door te falen? Of om Churchill te citeren; ‘Succes is the ability to go from one failure to another, with no loss of enthousiasm’. Neem vooral contact met me op. Ik reageer vanaf september, want ik ga nu op vakantie.  Dankzij Airbnb wederom op een bloedmooie locatie.


Deze zomer is Cleo van Engelen de zomerdirecteur van VKA. Ze neemt alle taken én beslissingen van de directie over: van sollicitatiegesprekken tot investeringsbeslissingen.

Maar daarnaast krijgt Cleo ook de ruimte om een eigen invulling aan deze periode te geven. Dit doet ze met het thema ‘Durf te falen!’. In haar blog vertelt ze waarom.