Succesvolle digitale innovatie door strategisch informatiemanagement

De informatiemanager moet binnen elke innoverende organisatie een strategisch gesprekspartner zijn voor bestuurders. ICT overstijgt namelijk al lang het technisch domein van de afdeling automatisering: bestaande bedrijfsprocessen automatiseren is niet meer voldoende. ICT is niet meer alleen het middel maar juist de drijvende kracht achter business-innovatie. Om als organisatie slim en succesvol te innoveren, is strategisch informatiemanagement onmisbaar.

Niet elke organisatie heeft ICT-Genen                                       

Voor tech-bedrijven met ICT als kernactiviteit is digitalisering iets heel natuurlijks wat in de genen van de organisatie zit. Sterker nog, zij bestaan dankzij de moderne technologie en hun gevoel voor ICT. Denk bijvoorbeeld aan Google, Airbnb of Bol.com. Deze bedrijven zijn juist succesvol door bestuurders die ICT en digitalisering snappen.

Voor organisaties (lees: overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties) met niet-digitale kernactiviteiten is ICT veel minder natuurlijk. Bestuurders van deze organisaties zijn doorgaans geen personen met een ICT-achtergrond. Dat is ook beter, want om goede zorg te verlenen moet een directeur van een zorginstelling vooral verstand hebben van zorgverlening. Dit houdt echter wel het gevaar in dat niet tech-organisaties op ICT-gebied de boot missen.

Slechts automatiseren is niet voldoende

De ICT-mogelijkheden veranderen namelijk zo snel dat het slechts automatiseren van bedrijfsprocessen niet meer voldoende is. Juist organisatie-externe ICT-ontwikkelingen hebben tegenwoordig enorme impact. Bedenk hoe snel de smart phone met alle apps onze manier van werken compleet heeft veranderd. Maar denk ook aan de actuele ontwikkelingen zoals cloudinternet of thingsbig data, open data, predictive analysis, social media en overheidsvoorzieningen zoals standard business reporting, keteninformatisering en methoden zoals agile, scrum en devops.

Kanteling naar proactief en aanbod-gericht informatiemanagement

Om grip te houden op ICT, hebben intussen veel organisaties informatiemanagement geïmplementeerd. Dat is goed: informatiemanagement is onmisbaar om de business-vraag en het ICT-aanbod op elkaar aan te sluiten (alignen), de goede werking van de informatiesystemen te borgen, en de ICT-kosten in de hand te houden. Echter, de informatiemanager werkt hierdoor meestal reactief op basis van initiatieven vanuit de business. Om werkelijk succesvol te zijn met ICT, moet de informatiemanager proactief aan de slag gaan met business-innovatie en hiervoor de strategisch gesprekspartner zijn voor de bestuurders. Dit houdt dus een kanteling in van een traditioneel vraag-gestuurd naar meer aanbod-gericht informatiemanagement.

De strategisch informatiemanager bevordert business-innovatie met ICT

Tot de taken van de strategisch informatiemanager behoort het op de voet volgen van ICT-ontwikkelingen en deze actief vertalen naar innovatievoorstellen voor de business. Hierbij geldt dat niet elke ICT-innovatie omarmd moet worden. Zeker niet! Maar door constant het kaf van het koren te scheiden, bevordert de strategisch informatiemanager de juiste business innovatie met ICT.

Om dit succesvol te doen, heeft de strategisch informatiemanager zowel verstand van organisatieadvies als ICT. Maar hij/ zij kent ook het werkveld (producten en klanten) en de organisatie (doelen, structuur, cultuur) op zijn/ haar duimpje en kan hierover het gesprek voeren met business-managers.

Overigens vervangt de strategisch informatiemanager niet de CIO. En hij/ zij neemt ook geen taken over van de business-manager. Wel zorgt de informatiemanager ervoor dat de CIO en de business-manager succesvoller kunnen innoveren.

Bestuurder: geef de informatiemanager een strategische positie

Dus wilt u als niet tech-organisatie succesvol zijn met innovatieve ICT? Maak dan als bestuurder de informatiemanager tot de strategisch gesprekspartner voor business-innovatie!

Meer weten?

VKA heeft ruime ervaring in vraagstukken ICT-dienstverlening. Neem daarom contact met ons. We staan je graag te woord!