Beste meneer Pechtold, big data in het onderwijs… (3/5)

…is trending, maar wat kunt u daarmee in de onderhandelingen over de formatie van het nieuwe kabinet?

D66 staat voor “goed onderwijs”, dat “staat of valt met leraren”. Maar wat is goed onderwijs? In ons huidige bestel is het de Inspectie van het Onderwijs die daarover oordeelt.

Zou het niet geweldig zijn als leraren zelf kunnen bepalen wat nodig is om het maximale uit ieder kind te halen?

Dat vraagt een andere samenwerking tussen de Inspectie en leraren. Daar waar de Inspectie nu de normen stelt voor wat goed en fout is, zie je dat schoolbesturen optimaliseren op normen, waaruit beperkende kaders voorvloeien voor docenten. Denk bijvoorbeeld aan de indicator van de inspectie rondom onderbouwsnelheid, die leidt tot druk bij docenten om leerlingen niet in de onderbouw, maar pas in de bovenbouw een jaar te laten overdoen. Het perverse gevolg is dat de leerling nog één of twee jaar achter de feiten aan moet lopen, alvorens hij de kans krijgt de achterstand in te lopen.

Laten we de Inspectie van het Onderwijs, naast haar controlerende taak, meer ruimte geven voor haar taak tot bevordering van de kwaliteit van het onderwijs. De Inspectie bezit een schat aan kennis en gegevens, die docenten kunnen helpen in de dagelijkse praktijk van hun werkzaamheden.

D66 kan docenten helpen om steeds een beetje beter te worden:

– Versterk de informatiehuishouding binnen scholen, bijvoorbeeld door het aanstellen van datacoaches op scholen.
– Deel beschikbare informatie van de onderwijsinspectie binnen de sector, op een manier die laagdrempelig is voor docenten, bijvoorbeeld door het versterken van de ondersteunende rol van de Inspectie op dit onderdeel.


In een serie van vijf blogs schetst Sander van Geest hoe (big) data in het onderwijs kan bijdragen aan de realisatie van de verkiezingsprogramma’s van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Elke week verschijnt er een blog aan één van de onderhandelaars, we sluiten af met een voorstel aan de formateur waarin alle partijen elkaar kunnen vinden. Lees ook de blogs aan meneer Rutte en meneer Buma.