Blockchain, iets voor u?

Wellicht heeft u de verleiding ook niet weerstaan: een cent van een Bitcoin kopen. Meeliftend op de hausse van de Bitcoin zag u zichzelf al op een luxe zeiljacht, Porsche erbij met alsmaar meer Bitcoins in ‘de wallet’. Het is ook leuk om uit te vinden hoe zo’n Bitcoin nu werkt. Natuurlijk: blockchain technologie. Maar laten we eerlijk zijn, het is allemaal wel een hype. Immers, met de koers van de Bitcoin steeg de  hype over de blockchain technologie tot ongekende hoogte. Maar is die blockchain technologie nu wel echt zo disruptive en baanbrekend als je overal leest? Vraagt u zichzelf ook niet vaak af – zeker nu de koersen weer dalen: ‘Kan zo’n blockchain nu ook interessant voor mij zijn of is het gewoon helemaal niet bruikbaar voor mijn organisatie?’

VKA is van mening dat blockchain technologie een handig te gebruiken technologie is. Maar zo zijn er zovele; immers database technologie en centrale opslag bestaan al tientallen jaren. Veel belangrijker is de vraag: in welke gevallen is het nuttig, bruikbaar en voegt het wat toe naast bestaande technologieën en werkwijzen?

Wij vinden dus ook niet dat blockchain (technologie) de oplossing is voor elke situatie. Kijkend naar de toepassingsgebieden moet je ook keihard nee durven zeggen. We verwachten echter wel dat deze technologie in de (nabije) toekomst een steeds grotere plek in zal nemen in het ICT-landschap.

Om deze redenen is het verstandig om al vroeg na te gaan of deze technologie passend is voor de werkzaamheden van organisaties en samenwerkingen. De toepasbaarheid staat of valt met een aantal – in onze ervaring – belangrijke vragen. Denk hierbij aan: is er sprake van een keten, wat is eigenlijk het karakter van de transactieverwerking die centraal staat, is het per se nodig dat partijen allen beschikken over gelijke informatie?

Denkt u al na over blockchain, of gelooft u juist dat deze technologie uw organisatie niets te bieden heeft? Wij denken graag met u mee en hebben daarvoor een aanpak ontwikkeld om organisaties te helpen beslissen of een blockchain-toepassing mogelijk van waarde is. We kijken daarbij zowel naar de kansen, als de specifieke kenmerken die (vanuit een IT-beheerperspectief) bij de keuze voor blockchain aan de orde zijn. We vertellen u hier graag meer over.

Neem daarvoor contact op met Dennis Peperkamp.