Zal Cleo falen als zomerdirecteur van VKA?

De komende weken is Cleo van Engelen (29) de directeur van strategisch ICT adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates (VKA) en geeft hiermee leiding aan ruim 140 professionals. Ze neemt alle taken én beslissingen van de directie over: van sollicitatiegesprekken tot investeringsbeslissingen.

Daarnaast krijgt Cleo, consultant bij VKA, de ruimte om een eigen invulling aan deze periode te geven: “Die ruimte wil ik natuurlijk graag benutten, maar hoe? Het aanstellen van een zomerdirecteur getuigt van veel vertrouwen van de directie, maar mij bekroop ook het gevoel van ‘als alles maar goed gaat’. Gek eigenlijk, want moet je niet af en toe een fout kunnen maken om jezelf te blijven ontwikkelen?”

Durf te falen!

Spelend met die gedachte bedacht Cleo het thema ‘Durf te falen!’. Dat dit niet vanzelfsprekend is in Nederland blijkt uit internationaal onderzoek (Hay Group, 2013): bij twee derde van de daarin onderzochte Nederlandse bedrijven wordt falen niet gezien als een kans om te leren. Dat is ruim twee keer zo veel als in de rest van Europa. En dat terwijl organisaties waar wel ruimte voor falen is, sneller en beter herstellen van tegenslagen. Cleo: “Ik wil de komende periode daarom innovatie en vooral lef centraal stellen. Niet alleen voor mijzelf, maar voor de hele organisatie.”

Niet alleen voor Cleo spannend

Cleo is niet de eerste die deze bijzondere functie op haar CV mag zetten. Drie anderen gingen haar de afgelopen jaren al voor bij VKA. Marc Gill’ard (directeur): “Natuurlijk is het wel een beetje spannend om alle verantwoordelijkheden en bevoegdheden over te dragen. Maar we zijn iedere keer blij verrast door de resultaten van de zomerdirecteuren. Zo bedacht Anne vorig jaar het thema ‘Fit for Purpose’. Haar bevindingen hebben we o.a. meegenomen in de huidige verbouwing van ons pand.”

Benieuwd welke fouten Cleo de komende weken zal maken en wat ze hiervan leert? Via haar vlogs houdt ze u op de hoogte. Maar natuurlijk vertelt ze u ook graag persoonlijk over haar ervaringen.