Europese subsidie voor Elektronische Identiteiten (EID) naar onderhandelingsfase

VKA heeft samen met PBLQ, gemeenten en Connectis (een van de eHerkenningsmakelaars) de voorstellen schreven. Het ministerie werkte aan de voorstellen voor de ‘Connecting Europe Facility Telecom’, een programma dat onder andere de Europese digitale infrastructuur ondersteunt.

De voorstellen borgen dat de digitale infrastructuur van de gemeente, tot aan de digitale dienstverlening, gereed wordt gemaakt om buitenlandse eID’s te accepteren en Nederlandse eHerkenningsmiddelen die in het buitenland worden gebruikt, te valideren.

Meer dan 70 gemeenten kunnen hierdoor straks elektronische identiteiten (eID) van andere lidstaten accepteren om toegang te geven tot hun elektronische dienstverlening.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft in juni de 2 voorstellen ingediend bij de Europese Commissie. De voorstellen hebben technisch zeer hoog gescoord en gaan nu door naar de onderhandelingsfase waar maximaal 1,6 miljoen Euro subsidie kan worden toegekend.

De Europese Commissie zette deze ‘call’ uit ter voorbereiding op de implementatie van de Europese verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS) die in 2018 verplicht om Europees aangekondigde buitenlandse eID stelsels te accepteren als volwaardige nationale elektronische authenticaties.

Gé Linssen, plaatsvervangend directeur bij EZ, zegt hierover:

“Deze subsidie zal bijdragen aan de betrouwbaarheid van grensoverschrijdende transacties in voorbereiding op de Europese verordening elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS); een handel en logistiekland als Nederland heeft daar profijt van. Dat zoveel gemeenten betrokken zijn is een prachtig signaal voor de digitale overheid en geeft Europees en nationaal een enorme impuls.”

Nederland profiteert hiervan en zet een belangrijke stap in elektronische identificatie waaronder het eID stelsel (IDENSYS), dat straks met eIDAS in staat moet zijn om eID’s uit andere lidstaten te omarmen.