Anne staat deze zomer aan het roer van VKA

Anne van Esch (35) is de komende weken zomerdirecteur van strategisch ICT adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates en geeft hiermee leiding aan 120 professionals. In deze tijdelijke rol neemt zij alle directiebeslissingen. Van investeringsbeslissingen tot het aantrekken van nieuw personeel. Restricties? Geen.

Voor Anne, adviseur bij VKA, is dit directeurschap een mooie kans om te leren wat het besturen van een grote organisatie inhoudt. Ze hoopt als directeur ook echt iets teweeg te brengen: “Onze passie is de kracht van VKA. We zijn een bloeiend bedrijf en iedereen werkt hard. We willen dit werkplezier vasthouden. Daarom wil ik de komende weken investeren in sport, ontspanning en plezier. Er komt een airhockey-toernooi, een collega geeft yogalessen, en een arbo-specialist komt langs om collega’s te adviseren over werkdruk en het goed inrichten van de werkplek.”

Deze focus op gezondheid legt Anne niet alleen uit betrokkenheid bij haar collega’s. Ziekteverzuim kost werkgevers 11,5 miljard per jaar (bron: TNO, 2014).

Voor VKA is dit zomerdirecteurschap een van de manieren om te blijven innoveren. Joost Beukers,  directeur gedurende de rest van het jaar: “We doen dit nu voor de derde keer. Het is wel spannend maar vooral ook interessant om te zien wat er gebeurt als iemand alle verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgt, zonder restricties.”

In het verleden heeft het al veel opgeleverd. “Jongeren kijken anders naar de organisatie en komen met veel nieuwe ideeën. Zo heeft de vorige zomerdirecteur de verkiezing voor de beste opdrachtgever georganiseerd. Daardoor zijn we op een heel andere manier met onze klanten in gesprek geraakt. Ik ben dan ook benieuwd wat de ideeën van Anne ons opleveren.”

Is de stap om elk jaar in de zomer een jonge medewerker tot directeur te benoemen zo ongebruikelijk? Joost: “Afgaand op reacties van collega-directeuren wel. Ik krijg altijd de vraag, mag ze dan ook echt alles? Ja alles. En dat blijkt bijzonder.”

En of Anne de komende weken ook een directeurssalaris krijgt? Daar doen de betrokkenen geen verdere uitspraken over.